Rusia a comis 46.000 de crime de război în Ucraina în ultimele opt luni de invazie

  • 14 Noiembrie 2022 19:15
Rusia a comis 46.000 de crime de război în Ucraina în ultimele opt luni de invazie

De la declanșarea invaziei sale în Ucraina, la 24 februarie, Rusia a comis 46.432 de crime de război în teritoriile pe care le-a ocupat, crime ce au fost înregistrate ca atare de procurorii ucraineni, relatează luni Ukrinform și EFE.

Aceste crime sunt clasificate în mai multe categorii: încălcarea legilor și convențiilor internaționale de război, planificarea, pregătirea și declanșarea unui conflict de agresiune și propagandă de război, între altele, potrivit Biroului procurorului general al Ucrainei. Mai mult, au fost documentate 18.864 de delicte împotriva securității naționale a Ucrainei, inclusiv încălcări ale integrității și inviolabilității teritoriale a Ucrainei, trădare, activități colaboraționiste cu inamicul, de ajutor acordat statului agresor sau sabotaj, potrivit procuraturii de la Kiev.

Agerpres citează biroul procurorului general, care a notat că 627 de responsabili militari și de stat din Rusia (miniștri, parlamentari, comandanți, agenți ai forțelor de ordine și propagandiști) sunt considerați drept suspecți în principalele anchete privind agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

Aceste date au fost date publicității la scurt timp după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, denunțase că armata rusă a comis „aceleași atrocități” în Herson ca în alte regiuni ale țării în timpul ocupației sale, indicând că „peste 400 de crime de război” au fost deja documentate în această regiune din sud. După retragerea armatei ruse din Herson vineri, legea și ordinea vor fi restabilite în 226 de așezări din regiunea cu același nume, cuprinzând „peste 100.000 de locuitori în acest moment”, a afirmat președintele ucrainean în discursul său cotidian duminică seara. În regiunea Herson, armata rusă „a lăsat în urma sa aceleași atrocități ca în alte regiuni ale țării noastre pe care a reușit să le ocupe”, a afirmat Zelenski. „Îi vom găsi și îi vom deferi justiției pe toți ucigașii. Fără nicio îndoială!”, a mai spus liderul de la Kiev.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău