Rusia a anexat de facto și Transnistria (Revista presei)

  • 10 August 2016 09:31
Rusia a anexat de facto și Transnistria (Revista presei)

Revista presei din 10 august 2016

Rusia a anexat de facto și Transnistria, titrează Evenimentul Zilei. Chiar dacă nu există o recunoaștere scriptică a acestui fapt, la fel ca în cazul Crimeei, toate elementele constitutive ale unei anexări se regăsesc până în cele mai mici detalii.  Ziarul amintește de deschiderea ostentativă și sfidătoare a 22 de secții de votare în Transnistria pentru alegerile parlamentare din Federația Rusă, peste capul Chișinăului. ”Cel mai important semnal însă a fost dat în plan militar zilele trecute, când soldații ruși au trecut Nistrul împreună cu cei transnistreni, scrie publicația. Însumând toate acest aspecte politice, economice, militare, concluzia nu poate fi decât că Rusia a anexat de facto acestă parte a R. Moldova și că nu se va da dusă de bunăvoie în veci. Important este ce va face Chișinăul pe viitor. Va amputa piciorul cangrenat, sau îl va târî până ce infecția va cuprinde tot corpul?” - se întreabă Evenimentul Zilei.

Și analistul Iulian Chifu revine la problema transnistreană, într-un editorial pe portalul Deschide.md. Autorul denunță politica ”pașilor mici”, care potrivit lui Iulian Chifu a fost forțată de Germania și înseamnă simple cedări (noi, suplimentare) ale Chișinăului. Autorul pledează pentru ”un acord cu partea ucraineană, o blocadă militară a Transnistriei a furniturilor și a armamentelor, muniției și rotației soldaților ruși, arestând și expulzând orice cetățean rus ce ar putea intra în această categorie sau pentru care există suspiciunea rezonabilă de implicare în consolidarea regimului nistrean... Actualele mișcări cu armament și trupe pe Nistru anulează toate demersurile de încălzire a relațiilor și reclamă măsuri stricte de sancțiune, prima și cea mai importantă, potrivit expertului, ar fi anularea imediată a contractului de cumpărare de energie electrică de la Cuciurgan și evitarea alimentării conturilor regimului ilegitim de la Tiraspol prin scheme discutabile și netransparente, care avantajează personaje dubioase ale politicii și afacerilor de la Chișinău, Moscova și Tiraspol. Aviz fostului ministru comunist al Economiei Igor Dodon”, scrie Iulian Chifu.

Ziarul Național informează că ieri Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a anulat decizia Curții de Apel Cahul prin care primarul de Taraclia, Serghei Filipov, a fost amendat și înlăturat din funcție pe o perioadă de doi ani pentru faptul că au fost tăiați câțiva arbori din fața primăriei.  Cauza lui Serghei Filipov va fi rejudecată. Filipov, care a câștigat alegerile cu peste 70 la sută din voturi, a declarat public că această condamnare este politică, întrucât a fost avertizat anterior că va avea probleme dacă nu aderă la Partidul Democrat.

Ziarul Timpul deplânge situația sportului moldovenesc, care potrivit autorului rămâne ”în glodul și colbul benzinăriilor. Iar viitoarele generații care se vor sufoca în această țară ne vor spune mulțumesc nouă, bișnițarilor, celor care am distrus și ultima rămășiță de natură”, scrie Timpul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău