Rusia | 27 de candidați au fost excluși din cursa pentru Parlamentul Moscovei

  • 16 Iulie 2019 17:11
Rusia | 27 de candidați au fost excluși din cursa pentru Parlamentul Moscovei

Autoritățile ruse au anunțat marți că au invalidat înregistrarea a 27 de candidați la alegerile pentru Parlamentul Moscovei, dintre care cel puțin un opozant de prim plan care a manifestat în ultimele zile 'pentru alegeri corecte', informează AFP.

Comisia Electorală moscovită a autorizat să participe 216 candidați, în timp ce alți 27 au fost excluși din acest scrutin prevăzut să aibă loc în septembrie și pentru care opoziția rusă s-a mobilizat puternic. În jur de 50 de candidați așteaptă încă o decizie oficială asupra cazului lor, 

Aflat în fruntea sondajelor în circumscripția lui, opozantul Ilia Iașin a anunțat luni că și candidatura sa a fost blocată oficială din cauza unui număr 'prea mare' de semnături invalide, acuzații pe care el le denunță ca fiind în totalitate fabricate.

'Trebuie să perseverăm, trebuie să rezistăm!', a lansat Iașin în timpul unei manifestații convocate luni seara în centrul Moscovei.

Locuitorii Moscovei sunt chemați la urne în 8 septembrie pentru un scrutin menit să înnoiască mandatul de cinci ani a 45 de deputați din Parlamentul local, însărcinat cu validarea deciziilor primarului Serghei Sobianin, loial puterii.

Potrivit legii, candidații independenți trebuie să adune semnăturile a cel puțin 3% dintre potențialii lor alegători în fiecare dintre cele 45 de districte ale Moscovei, adică circa 4.500-5.000 de persoane, pentru a avea dreptul să concureze.

Însă cei 17 candidați ai opoziției care au reușit să îndeplinească aceste exigențe și-au exprimat indignarea împotriva unei proceduri de verificare pe care ei o consideră opacă și care îi avantajează, în opinia lor, pe candidații ce susțin actuala putere.

Două manifestații care au avut loc duminică și luni au reunit circa 2.000 de persoane, pentru a cere înregistrarea tuturor candidaților. Manifestația de duminică s-a soldat cu aproximativ 40 de arestări, dintre care mai mulți opozanți: Liubov Sobol, Ilia Iașin și Ivan Jdanov, aliați ai principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi.

Înlăturată de la participarea la scrutinele cele mai importante, precum este cel prezidențial, opoziția s-a mobilizat puternic pentru alegerile din Moscova, sperând să obțină astfel un cuvânt de spus în gestionarea bugetelor imense ale capitalei ruse.

Într-un context de reducere a veniturilor și de stagnare economică, opoziția intenționează de asemenea să mizeze pe nemulțumirea tot mai mare a rușilor. În ultimele luni, mai mulți candidați ai puterii au înregistrat un eșec în timpul alegerilor regionale în avantajul comuniștilor și naționaliștilor, în timp ce partidul puterii, Rusia Unită, înregistrează unul dintre cele mai slabe scoruri ale sale din ultimii zece ani.

sursa: AGERPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,1 m/s
Sat
26
Sun
24
Mon
24
Tue
24
Wed
26

Curs oficial BNM 07 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6789 -0.0106
USD 16.6157 -0.0223
RON 4.0694 -0.0038
UAH 0.6000 -0.0012
RUB 0.2261 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău