Rusia | 27 de candidaţi au fost excluşi din cursa pentru Parlamentul Moscovei

  • 16 Iulie 17:11
Rusia | 27 de candidaţi au fost excluşi din cursa pentru Parlamentul Moscovei

Autorităţile ruse au anunţat marţi că au invalidat înregistrarea a 27 de candidaţi la alegerile pentru Parlamentul Moscovei, dintre care cel puţin un opozant de prim plan care a manifestat în ultimele zile 'pentru alegeri corecte', informează AFP.

Comisia Electorală moscovită a autorizat să participe 216 candidaţi, în timp ce alţi 27 au fost excluşi din acest scrutin prevăzut să aibă loc în septembrie şi pentru care opoziţia rusă s-a mobilizat puternic. În jur de 50 de candidaţi aşteaptă încă o decizie oficială asupra cazului lor, 

Aflat în fruntea sondajelor în circumscripţia lui, opozantul Ilia Iaşin a anunţat luni că şi candidatura sa a fost blocată oficială din cauza unui număr 'prea mare' de semnături invalide, acuzaţii pe care el le denunţă ca fiind în totalitate fabricate.

'Trebuie să perseverăm, trebuie să rezistăm!', a lansat Iaşin în timpul unei manifestaţii convocate luni seara în centrul Moscovei.

Locuitorii Moscovei sunt chemaţi la urne în 8 septembrie pentru un scrutin menit să înnoiască mandatul de cinci ani a 45 de deputaţi din Parlamentul local, însărcinat cu validarea deciziilor primarului Serghei Sobianin, loial puterii.

Potrivit legii, candidaţii independenţi trebuie să adune semnăturile a cel puţin 3% dintre potenţialii lor alegători în fiecare dintre cele 45 de districte ale Moscovei, adică circa 4.500-5.000 de persoane, pentru a avea dreptul să concureze.

Însă cei 17 candidaţi ai opoziţiei care au reuşit să îndeplinească aceste exigenţe şi-au exprimat indignarea împotriva unei proceduri de verificare pe care ei o consideră opacă şi care îi avantajează, în opinia lor, pe candidaţii ce susţin actuala putere.

Două manifestaţii care au avut loc duminică şi luni au reunit circa 2.000 de persoane, pentru a cere înregistrarea tuturor candidaţilor. Manifestaţia de duminică s-a soldat cu aproximativ 40 de arestări, dintre care mai mulţi opozanţi: Liubov Sobol, Ilia Iaşin şi Ivan Jdanov, aliaţi ai principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi.

Înlăturată de la participarea la scrutinele cele mai importante, precum este cel prezidenţial, opoziţia s-a mobilizat puternic pentru alegerile din Moscova, sperând să obţină astfel un cuvânt de spus în gestionarea bugetelor imense ale capitalei ruse.

Într-un context de reducere a veniturilor şi de stagnare economică, opoziţia intenţionează de asemenea să mizeze pe nemulţumirea tot mai mare a ruşilor. În ultimele luni, mai mulţi candidaţi ai puterii au înregistrat un eşec în timpul alegerilor regionale în avantajul comuniştilor şi naţionaliştilor, în timp ce partidul puterii, Rusia Unită, înregistrează unul dintre cele mai slabe scoruri ale sale din ultimii zece ani.

sursa: AGERPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
11,06 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,1 m/s
Thu
3 °C
Fri
-1 °C
Sat
1 °C
Sun
2 °C
Mon
1 °C

Curs oficial BNM 20 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3885 -0.0121
USD 17.5041 -0.0379
RON 4.0597 -0.0051
UAH 0.7233 -0.0027
RUB 0.2745 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău