Rusia: Statul a tăiat finanțarea pentru ONG-urilor clasate 'agenți ai străinătății'

  • 02 Iulie 2015 18:35
Rusia: Statul a tăiat finanțarea pentru ONG-urilor clasate 'agenți ai străinătății'

Proiectele ONG-urilor clasate drept 'agenți ai străinătății' de către justiția rusă nu vor mai primi subvenții publice, acestea fiind rezervate proiectelor considerate 'patriotice', conform unor noi dispoziții adoptate de statul rus, relatează AFP.

Deși în anii precedenți au avut parte de finanțare, majoritatea organizațiilor de apărare a drepturilor omului nu au obținut niciun ban pentru proiectele lor pentru 2016, conform site-ului consacrat distribuirii de subvenții.

Astfel, principala organizație nonguvernamentală rusă de apărare a drepturilor omului, Memorial, Comitetul Mamelor Soldaților din Sankt Petersburg, dedicat drepturilor militarilor ruși, sau organizația Golos, care se ocupă cu depistarea fraudelor electorale, nu vor avea parte de subvenții de la stat.

Organizațiile au fost înregistrate în cursul anului trecut ca 'agenți ai străinătății' de către justiție, care a stabilit că aceste ONG-uri beneficiază de o finanțare din străinătate și exercită o 'activitate politică'.

Aceste statut, care reamintește de termenul aplicat opozanților în timpul URSS, le împiedică să primească finanțări de la statul rus.

O singură organizație clasată drept 'agent al străinătății', filiala din Udmurtia (Volga) a ONG-ului 'Pentru drepturile omului', a primit 3,2 miloane de ruble (52.000 de euro).

Mai există câteva ONG-uri de apărare a drepturilor omului care au primit de asemenea subvenții pentru proiectele lor, printre care Grupul Helsinki de la Moscova, care a obținut 4,7 milioane de ruble (76.000 de euro). Centrul Levada, institut independent de sondare a opiniei publice, a primit la rândul său 22.700 de euro.

'Majoritatea subvențiilor sunt destinate proiectelor patriotice', a comentat pentru AFP analistul independent Maria Lipman.

O subvenție echivalentă a 162.000 de euro a fost oferită astfel 'Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților' și o sumă similară - mișcării 'Unitate', celebră pentru tricourile sale cu sloganuri patriotice.

ONG-ul 'Patria' va primi 195.000 de euro pentru a organiza un Forum al Tineretului în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată în martie 2014 la Rusia.

În total, numai 436 de ONG-uri din cele 4.380 care au cerut ajutor public pentru proiectele lor vor primi o parte din cele două miliarde de ruble (32,4 milioane de euro) care constituie prima tranșă de subvenții a anului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău