Rusia: Este puțin probabilă o colaborare pentru reducerea producției de petrol

  • 15 Ianuarie 2016 15:53
Rusia: Este puțin probabilă o colaborare pentru reducerea producției de petrol

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat vineri, 15 ianuarie, că o reducere coordonată a producției de petrol împreună cu Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), în ideea de a susține prețul scăzut al țițeiului, este puțin probabilă și, chiar dacă s-ar putea realiza o astfel de coordonare, ar fi ineficientă, informează Reuters.Declarațiile lui Alexander…

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat vineri, 15 ianuarie, că o reducere coordonată a producției de petrol împreună cu Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), în ideea de a susține prețul scăzut al țițeiului, este puțin probabilă și, chiar dacă s-ar putea realiza o astfel de coordonare, ar fi ineficientă, informează Reuters.

Declarațiile lui Alexander Novak vin după ce reuniunea ministerială a OPEC de la începutul lunii decembrie s-a încheiat fără un acord cu privire la modul în care ar putea fi sprijinit prețul țițeiului, după ce unele state membre OPEC au cerut Rusiei să-și reducă propria producție de petrol.

Vineri, prețul barilului de petrol Brent a scăzut sub pragul de 30 de dolari, pentru prima dată începând din martie 2004. Prețurile petrolului sunt în coborâre de peste un an și jumătate, din cauza excesului de ofertă de pe piață, la care s-a adăugat, recent, îngrijorarea provocată de turbulențele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol.

'Din punctul nostru de vedere, este puțin probabil ca toate țările din cadrul OPEC să ajungă la un acord cu privire la reduceri de producție, cu atât mai puțin în cazul țărilor care nu fac parte din OPEC. Astfel de consultări s-au derulat în ultimul an și jumătate...Însă vedem cum în 2015 țări precum Arabia Saudită și-a majorat producția totală de petrol cu 1,5 milioane barili pe zi', a declarat Novak într-un interviu acordat RBC TV. În plus, ministrul rus a apreciat că orice eforturi coordonate destinate reducerii producției de petrol 'ar fi ineficiente' deoarece echilibrul pieței depinde în principal de producția de petrol de șist din SUA.

Prețul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru Rusia, țară care realizează jumătate din venituri din exporturile de petrol și gaze naturale. Rusia a respins în trecut solicitările de reducere a producției de petrol subliniind că vremea aspră ar îngreuna repornirea producției la unele sonde care ar fi oprite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău