Rusia, condamnată la CEDO

  • 04 Decembrie 2014 18:20
Rusia, condamnată la CEDO

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat joi Rusia pentru faptul de a fi sancționat într-un mod 'disproporționat' doi lideri ai opoziției în anul 2011, transmite Agerpres.

Aleksei Navalnîi și Ilia Iașin, născuți în 1976, respectiv 1983, au fost arestați după ce au participat, la 5 decembrie 2011, a doua zi după alegerile parlamentare din Rusia, la o manifestație autorizată organizată de opoziție la Moscova pentru a protesta împotriva victoriei în scrutinul legislativ a partidului pro-Kremlin 'Rusia Unită'.

Ei au fost condamnați la 15 zile de închisoare pentru că au refuzat să se supună ordinelor poliției, iar recursul lor a fost respins de justiția rusă.

Navalnîi este cunoscut ca militant activ împotriva corupției, iar Iașin conduce mișcarea politică 'Solidarnost'.

CEDO a hotărât în acest caz că Rusia a adus atingere dreptului celor doi opozanți ruși la un proces echitabil. Judecătorii instanței de la Strasbourg au apreciat, de asemenea, că detenția și condamnarea lor au fost 'disproporționate' în comparație cu infracțiunea constatată, și anume participarea la o manifestație pașnică și spontană.

Curtea Europeană a constatat totodată că arestarea, detenția și condamnarea lui Aleksei Navalnîi și a lui Ilia Iașin au fost de natură să descurajeze alte persoane de a participa la manifestații sau dezbateri politice publice, 'mai ales că reclamanții sunt personalități publice cunoscute, iar arestarea și detenția lor au fost în mod inevitabil mediatizate'.

În consecință, CEDO a condamnat Rusia la plata unei sume de 26.000 de euro fiecăruia dintre cei doi reclamanți pentru prejudicii morale aduse acestora.

Decizia nu este definitivă, autoritățile ruse având la dispoziție trei luni pentru a solicita o nouă examinare a dosarului de către Marea Cameră a CEDO, în cazul în care instanța va da curs unei astfel de cereri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:1,03 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău