Ruptură pe axa Erevan-Moscova: Rusia transmite că sunt ”inacceptabile” criticile Armeniei privind contingentele militare ale Kremlinului din regiunea separatistă Nagorno-Karabah

  • 30 Decembrie 2022 19:58
Ruptură pe axa Erevan-Moscova: Rusia transmite că sunt ”inacceptabile” criticile Armeniei privind contingentele militare ale Kremlinului din regiunea separatistă Nagorno-Karabah

Rusia a precizat vineri că ”atacurile publice” asupra trupelor sale de menținere a păcii desfășurate în jurul regiunii separatiste Nagorno-Karabah din Azerbaidjan sunt „inacceptabile”, a doua zi după ce premierul armean Nikol Pașinian a criticat contingentul, relatează Reuters, citată de Agerpres.ro.

Civili azeri care susțin că sunt activiști de mediu au blocat singurul drum între Armenia și enclava cu populație majoritar armeană de pe 12 decembrie. Oficialii din Nagorno-Karabah susțin că proviziile de alimente, medicamente și combustibil sunt pe sfârșite, scrie G4Media.

Joi, site-ul de știri armean Hetq a difuzat o declarație a lui Pașinian potrivit căreia forța rusă de menținere a păcii „devine un martor tăcut la depopularea Nagorno-Karabah”, din cauza faptului că nu a redeschis drumul blocat.

Pașinian a spus că dacă trupele rusești nu sunt capabile să asigure stabilitatea și securitatea în Nagorno-Karabah, ele ar trebui să facă loc unei misiuni ONU de menținere a păcii.

„Considerăm orice atacuri publice sau provocări împotriva trupelor noastre de menținere a păcii inacceptabile și acțiuni deliberate care provoacă un prejudiciu real procesului de normalizare armeano-azer”, a reacționat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Regiunea Nagorno-Karabah este recunoscută internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar locuitorii săi sunt predominant etnici armeni și au reușit să scape controlului Baku în urma unui război de la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90, într-o perioadă în care Uniunea Sovietică se dezintegra.

În 2020, Azerbaidjan a reușit să recucerească o parte din teritoriu în urma unui nou război care s-a încheiat cu un armistițiu mijlocit de Rusia. Trupe de menținere a păcii au fost desfășurate de-a lungul coridorului Lacin, singurul drum dintre Armenia și Nagorno-Karabah.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău