Ruperea unui ghețar în India: Furie în rândul rudelor victimelor, disperate să le găsească în viață

  • 10 Februarie 2021 15:40
Ruperea unui ghețar în India: Furie în rândul rudelor victimelor, disperate să le găsească în viață

Zeci de rude ale celor 34 de persoane rămase blocate într-un tunel din nordul Indiei după o viitură devastatoare, pusă pe seama prăbușirii unui fragment dintr-un ghețar din Himalaya, și-au manifestat miercuri furia față de autorități, în disperarea de a le găsi în viață, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Echipele de intervenție și-au dublat eforturile depuse în încercarea de a-i salva pe cei 34 de angajați ai hidrocentralelor, rămași blocați într-un tunel după dezastrul care a lovit duminică dimineață valea din statul Uttarakhan, situat la frontiera indo-tibetană.

Peste 170 de persoane sunt în continuare date dispărute și au fost înregistrate cel puțin 32 de decese, au anunțat miercuri autoritățile care au subliniat că ar putea trece câteva zile până ce vor fi găsite alte cadavre sub dărâmături și stratul gros de noroi.

Douăzeci și cinci dintre cadavre nu au fost încă identificate deoarece multe dintre victime provin din zone îndepărtate ale Indiei, iar familiile lor nu se află la fața locului pentru a le recunoaște.

Catastrofa a fost pusă pe seama ruperii unui ghețar din cauza încălzirii globale, însă amenajarea barajelor, dragarea albiei râurilor în vederea extragerii nisipului folosit în industria construcțiilor sau tăierea copacilor pentru a face loc unor noi căi de acces se numără de asemenea printre ipotezele privind originea tragediei.

Operațiunile de salvare au continuat zi și noapte începând de duminică și se concentrează în prezent asupra tunelului în construcție, aflat lângă o hidrocentrală grav avariată din Tapovan, în încercarea de a ajunge la cele 34 de persoane rămase blocate înăuntru.

Sursa:Agerpres

Salvatorii au continuat să își croiască drum prin sutele de tone de noroi, pietre și moloz care obstrucționează tunelul, în speranța că victimele și-au găsit un refugiu în eventuale buzunare de aer.

"Pe măsură ce timpul trece, în mod natural șansele (de a le găsi) se diminuează. Dar se întâmplă miracole", a declarat pentru AFP Piyoosh Rautela, responsabil cu ajutorarea victimelor dezastrelor din Uttarakhandt.

"Nu putem acționa cu mai multe buldozere acolo în același timp. Muncim 24 de ore pe zi, oameni, mașini, cu toții lucrăm 24 de ore pe zi. Dar cantitatea de moloz este de așa natură încât va fi nevoie de timp pentru a degaja tot", a avertizat el.

Vivek Pandey, purtător de cuvânt al poliției de frontieră, citat de The Times of India, și-a exprimat temerea că supraviețuitorii suferă de hipotermie, "care poate fi fatală în astfel de condiții".

"O glumă"

Echipe medicale dotate cu butelii de oxigen, tărgi și echipamente de prim ajutor, staționate în fața tunelului, sunt pregătite să acționeze, în timp ce rudele îndurerate ale victimelor au început să își piardă răbdarea și speranța.

Unii dintre cei prezenți au lansat miercuri acuzații la adresa autorităților. "Toată această operațiune de salvare este o glumă", a declarat Sanjay Pant din Uttar Pradesh, al cărui frate, Abhishek, în vârstă de 24 de ani, se află probabil în tunel. "Folosesc un singur buldozer!", a exclamat el plângându-se de lentoarea operațiunilor și de mijloacele utilizate în cadrul operațiunii. "Nu suntem în secolul al XVIII-lea (...) Unde este tehnologia noastră, unde sunt mașinile noastre?", a adăugat el.

Santosh Yadav din statul Uttar Pradesh, prezent la fața locului pentru cumnatul său, Sanjay Yadav, de asemenea dispărut în acest tunel, este uimit de absența tacită a conducerii "companiei pentru care el a lucrat treisprezece ani". În opinia sa este evident că victimele "nu vor putea supraviețui acolo mult timp, asta dacă sunt încă în viață, (...) fără aer, fără apă, fără mâncare în acest tunel și în frigul glacial".

Shuhil Dhiman, în vârstă de 47 de ani, a explicat că Praveen Diwan, cumnatul său, a intrat în tunel duminică dimineață împreună cu alte trei persoane, cu puțin timp înainte de producerea dezastrului. "Nu știm ce s-a întâmplat cu el. Ne-am apropiat de tunel, dar este umplut cu tone de zăpadă. Tunelul se deschide pe o pantă abruptă și cred ca apa și zăpada topită au pătruns adânc", a declarat Dhiman pentru AFP. "Sper, în ciuda tuturor acestor lucruri", a spus el adăugând că, în opinia sa, "autoritățile fac tot posibilul, dar situația depășește capacitățile oricui".

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău