Rumen Radev a fost învestit oficial președinte al Bulgariei

  • 22 Ianuarie 2017 17:00
Rumen Radev a fost învestit oficial președinte al Bulgariei

Generalul bulgar Rumen Radev, câștigătorul alegerilor prezidențiale desfășurate pe 13 noiembrie, a fost duminică învestit oficial ca președinte al Bulgariei în urma unei ceremonii militare care s-a desfășurat în centrul capitalei Sofia, după ce săptămâna trecută el a depus jurământul în cadrul unei prime ceremonii la Parlament, scrie Agerpres.

Fost comandant al Forțelor Aeriene bulgare, Rumen Radev și-a întrerupt cariera militară pentru a candida la președinție, susținut de Partidul Socialist. El a învins-o în alegeri pe candidata conservatorilor, Țețka Țaceva, sprijinită de premierul Boiko Borisov, acesta din urmă dându-și demisia după alegeri.

Conform ceremonialului din Bulgaria, președintele a fost învestit cu onoruri militare. Mandatul lui Radev va avea cinci ani, dar el se anunță agitat încă din primele zile, întrucât prima măsură pe care va trebui să o ia este dizolvarea Parlamentului și convocarea alegerilor legislative anticipate — probabil pentru luna martie—, în încercarea de a soluționa criza provocată de demisia guvernului Borisov, rămas deocamdată interimar.

'Am fost martorii a trei decenii de erori, un timp pierdut. Dar nu ne-am abătut de la calea noastră, de la tranziția pașnică înspre o societate membră a Uniunii Europene', a spus Radev în discursul rostit alături de președintele care și-a încheiat mandatul, Rosen Plevneliev, la ceremonia desfășurată în fața Catedralei Alexander Nevski.

'Voi lucra activ împreună cu partenerii noștri pentru o integrare europeană accelerată a Bulgariei, dar în același timp voi apăra drepturile, interesele și demnitatea națiunii și a poporului meu', a continuat noul președinte bulgar. El a subliniat săptămâna trecută, în discursul susținut la ceremonia de depunere a jurământului, că Bulgaria trebuie să rămână în Uniunea Europeană și în NATO, dar să-și apere interesele în interiorul acestor organizații, insistând că 'politica externă a Bulgariei trebuie formulată acasă și susținută în exterior, nu invers'.

Dar în niciunul din discursurile rostite la cele două ceremonii el nu făcut vreo referire la Rusia. În timpul campaniei electorale, Radev s-a arătat îngăduitor față de acțiunea Rusiei de anexare a Crimeii și a susținut relaxarea sancțiunilor occidentale impuse Moscovei, poziții ce au stârnit unele preocupări cu privire la modul în care el va aborda politica externă, deși în Bulgaria atribuțiile președintelui sunt mai degrabă simbolice.

 Într-o declarație dată după încheierea ceremoniei de duminică, Radev a enunțat printre principalele probleme ale Bulgariei erodarea democrației, corupția și percepția că justiția este absentă, precum și inegalitățile în creștere dintre bogați și săraci.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău