Rujeola este o infecție periculoasă, care poate infecta până la 18 persoane. Riscul de importare a cazurilor de rujeolă este mare

  • 23 Ianuarie 16:16
Rujeola este o infecție periculoasă, care poate infecta până la 18 persoane. Riscul de importare a cazurilor de rujeolă este mare

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunță despre confirmarea, prin diagnostic de laborator, a unui caz de rujeolă la un copil în vârstă de 8 ani, din raionul Orhei și înregistrarea altor trei cazuri suspecte, care sunt în proces de investigare, la copii din raioanele Fălești, Orhei și Ceadîr-Lunga. Potrivit ANSP, cazurile menționate, inclusiv cel confirmat, nu au legătură epidemiologică. Specialiștii spun că în prezent situația este alarmantă, deoarece în țările vecine se înregistrează multe cazuri de rujeolă și există riscul de importare a bolii și recomandă vaccinarea, transmite Radio Chișinău.

Rujeola este considerată una dintre cele mai contagioase infecții. Acest virus afectează și persoanele mature, dar în mare parte complicațiile apar la copii, de aceea recomandările de vaccinare se încep chiar de la vârsta de un an, a explicat pentru Radio Chișinău directorul adjunct la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

 „În prezent, acoperirea vaccinului la vârsta de un an este de 84,2%, practic este sub recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Rujeola poate infecta până la 18 persoane, dacă în cazul infecțiilor Covid19 – 3-4 persoane se pot infecta de la o singură persoană, iată  în cazul rujeolei acest grad de contagiozitate este foarte mare. Până la 10% din persoanele sau copiii care fac rujeolă pot dezvolta complicații, iar principala complicație este pneumonia. Este calificată ca o infecție periculoasă pentru că până în momentul de față nu există un tratament specific virusului rujeolei, doar se aplică tratament în dependență de simptomele clinice care apar la copil”, a explicat Veaceslav GUȚU.

Șeful adjunct al ANSP a atenționat că în prezent situația este alarmantă, pentru că suntem înconjurați de două țări unde continuă să fie înregistrate cazuri de rujeolă. Deci, există riscul de importare a cazurilor de rujeolă:„În 2021 noi nu am avut cazuri, în 2022 tot nu au fost cazuri, iar în anul 2023 am avut trei cazuri. Deci, riscul de importare a cazurilor de rujeolă atât din Ucraina, cât și din România este destul de mare. Epidemia din 2018 de 350 de cazuri a fost practic datorată unui caz de import din Ucraina. Dacă vorbim în cifre, din cei 27 de mii de copii care reprezintă o cohortă anuală de vârstă, în Rep. Moldova doar 84% din ei sunt vaccinați, undeva 5.000 de copii din aceștia nu sunt vaccinați. Dacă analizăm de la o cohortă la alta, noi deja avem în jur de 30 de mii de copii în țară care sunt nevaccinați și care reprezintă un risc de infectare și răspândirea acestei infecții. Principalul îndemn este ca părinții să verifice statutul de vaccinare al copilului și dacă acesta este eligibil vaccinării și este încă nevaccinat să se adreseze cât mai curând posibil la medicul de familie, ca să primească acest vaccin”, a precizat Veaceslav GUȚU.         

În 2023, în Rep. Moldova au fost înregistrate trei cazuri de rujeolă, un caz în luna mai, la un bărbat de 43 de ani și două cazuri – în luna decembrie, la copii de trei ani.

În prezent, în România a fost declarată epidemie de rujeolă la nivel național, în contextul creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri, precum și a numărului mare de spitalizare al copiilor infectați.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca acoperirea vaccinală să fie nu mai puțin de 95%. Republica Moldova deține certificate de eliminare atât a rujeolei cât și a rubeolei de pe teritoriul țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,54 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău