Rudele victimelor zborului MH17 au câștigat procesul împotriva liderului separatist din Donbas
-
30 Ianuarie 2018 13:56
Un grup format din rude ale victimelor prăbușirii avionului ce efectua zborul MH17 la 17 iulie 2014, în estul Ucrainei, a câștigat în instanță dreptul de a cere despăgubiri de sute de milioane de dolari - scrie ziarul Evropeiska Pravda, menționând că procesul a avut loc într-o instanță din SUA și că documentele în acest sens au fost făcute publice de programul olandez de televiziune ZEMBLA.
Procesul a fost intentat împotriva liderului separatiștilor proruși din Donbas, Igor Ghirkin, de către un grup format din membri aparținând familiilor a 25 de victime ale prăbușirii zborului MH17, dintre care 10 sunt cetățeni olandezi. Judecătorul american a emis un verdict în acest sens pe 21 decembrie 2017, iar instanța a decis că despăgubirea totală care ar urma să fie acordată rudelor victimelor tragediei trebuie să fie de 400 de milioane dolari, câte 20 de milioane de dolari pentru fiecare caz. În comunicat se menționează, însă, că există zero șanse ca rudele victimelor să obțină aceste despăgubiri, deoarece Ghirkin, cel împotriva căruia a fost intentat procesul, nu a apărut în instanță și nici nu a fost găsit la adresa sa de domiciliu din Moscova.
Avocații rudelor victimelor accidentului aviatic intenționează să pună sechestru pe bunurile lui Ghirkin, însă acest lucru nu va fi suficient pentru a obține despăgubirile de câteva sute de milioane de dolari. "Nu este vorba despre bani, ci despre dreptate pentru familiile victimelor. Vrem să atragem atenția comunității internaționale asupra cauzei și asupra celor care sunt responsabili pentru această tragedie teribilă" - a declarat avocatul Floyd Winser.
Pe 17 iulie 2014, în jurul prânzului, un avion aparținând companiei Malaysia Airlines, care avea la bord 298 de persoane, dintre care care 191 erau olandezi, a decolat de pe aeroportul Schiphol din Amsterdam, având destinația Kuala Lumpur. Câteva ore mai târziu, zborul MH17 s-a prăbușit în regiunea ucraineană Donețk, într-o zonă controlată de către rebelii separatiști proruși. Autoritățile de la Kiev, dar și cele din Occident, i-au acuzat pe separatiștii proruși că sunt responsabili de tragedie. La rândul lor, oficialii de la Moscova și insurgenții din Donbas acuză Kievul.
Sursa: Rador