Ruble pentru Dodon / Investigație RISE

  • 07 Noiembrie 2022 09:51
Ruble pentru Dodon / Investigație RISE

Fiind în funcția de șef al statului, Igor Dodon și partidul său și-au construit unele campanii electorale pe teze precum că Republica Moldova e în pericol să fie capturată de străini. Totodată, insistau și asupra faptului că asociațiile obștești susținute financiar din exterior reprezintă o amenințare la adresa țării. Doar că, după ce la sfârșitul anului 2021 Igor Dodon a pierdut întreținerea contribuabililor moldoveni, el însuși a devenit președintele unei asociații obștești. Mutarea a venit și cu o remunerație de zece ori mai mare decât cea pe care a avut-o în perioada în care a fost președinte de țară. Mai exact, 202 mii de lei pe lună, cuantum pe care și l-a aprobat. Banii au provenit inclusiv de la oameni de afaceri apropiați Kremlinului.

Jurnaliștii RISE Moldova, în parteneriat cu Centrul „Dossier”, au depistat șase transferuri bancare din Rusia destinate asociației obștești din Moldova condusă de fostul președinte socialist. Însumate, e vorba de peste 20 de milioane de ruble, echivalentul a circa 5 milioane de lei sau aproximativ 300 de mii de dolari.

OPONENȚII GUVERNĂRII EXTERNE

Miercuri, 30 iunie 2021, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din Moldova, presa de partid a Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor face un apel public prin care îndeamnă oamenii să participe la marșul „Iubesc Moldova”. La Chișinău au fost chemați toți cei „care doresc să trăiască într-o țară independentă, suverană și prosperă, unde statul funcționează în interesele cetățenilor Moldovei, și nu ale altor țări”.

Timp de câteva luni ale campaniei electorale, Igor Dodon și colegii săi din Partidul Socialiștilor au tot explicat electoratului că „cea mai mare amenințare pentru Moldova o constituie pierderea totală a independenței, trecerea țării sub control extern”.

Moldova este în pericol. Nu guvernării externe” – panourile Partidului Socialiștilor cu acest slogan puteau fi văzute pe străzile din Chișinău încă din luna mai 2021, aproximativ cu două luni înainte de alegerile parlamentare anticipate.

Încă pe când era în funcția de șef al statului, Dodon a considerat declarativ că cea mai mare amenințare în adresa țării o reprezenta influența externă exercitată prin intermediul organizațiilor neguvernamentale.

Ne vom transforma într-o republică bananieră în care stau câteva zeci de mii de ONG-uri care conduc Republica Moldova. De ce mai e nevoie în așa caz de Parlament, președinte? Vor fi câteva ONG-uri, vor primi bani de peste hotare și vor conduce totul aici…”, a declarat Dodon, cu un an înainte de marșul respectiv.

Anterior, încă în toamna anului 2020, deputatul socialist Bogdat Țîrdea a prezentat o carte despre organizațiile neguvernamentale și mass-media din Moldova care sunt susținute financiar din străinătate și care, potrivit afirmațiilor sale, se implică pe larg în treburile interne ale republicii.

OPERAȚIUNEA SECRETĂ „UAMR”

În aceeași zi de miercuri, 30 iunie 2021, în care socialiștii și comuniștii chemau oamenii la marșul „Iubesc Moldova”, a mai avut loc un eveniment despre care Dodon va informa publicul larg abia peste câteva luni. În acea zi, Agenția Servicii Publice din Moldova a eliberat certificatul de înregistrare a Asociației Obștești „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă” (UAMR). Administrator (președinte) și beneficiar (!) – Igor Dodon.

La scurt timp, asociația lui Dodon începe să primească milioane din străinătate. Deocamdată, însă, liderul socialiștilor și anturajul acestuia evită să comenteze înregistrarea noii organizații.

Iar peste câteva zile, la marșul electoral „Iubesc Moldova”, desfășurat în fața Parlamentului și Președinției, Igor Dodon, proaspăt șef al asociației obștești, va cere „să fie eliminați [de la guvernare] trădătorii care s-au vândut altora, cei care lucrează împotriva poporului moldovenesc, împotriva statalității”.

Nu avem nevoie ca cineva din alte state să ne aducă valorile sale. Acele valori nu sunt ale noastre!”, îi va ține isonul colega sa de partid Zinaida Greceanîi, la acel moment speakerul Parlamentului.

Totuși „valorile din străinătate” vor veni. Ce-i drept, mai târziu și direct pe contul bancar al asociației lui Dodon. Și practic fiecare tranșă va fi însoțită de noi declarații anti-occidentale ale fostului președinte al Moldovei și ale colegilor lui.

ONG PENTRU APĂRAREA INTERESELOR RUSIEI

Prima informație oficială despre lansarea noii asociații a apărut discret pe site-ul „Delovaia Rossia” la 5 iulie, adică a doua zi după marșul „Iubesc Moldova”, organizat în centrul Chișinăului.

Intitulat – „«Delovaia Rossia» a devenit cofondator al Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse”, comunicatul menționează că „apărarea drepturilor și intereselor legale” ale antreprenorilor din Rusia și din Moldova se află pe primul loc printre activitățile de bază ale asociației.

Continuare citiți aici

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău