Rubla rusească se prăbușește după ce Occidentul a anunțat noile sancțiuni

  • 28 Februarie 2022 09:03
Rubla rusească se prăbușește după ce Occidentul a anunțat noile sancțiuni

Rubla rusească a scăzut cu 30% în raport cu dolarul american, după ce țările occidentale au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, din cauza invadării Ucrainei, relatează BBC, potrivit DIGI24.ro.

Noul minim record pentru moneda rusească a fost înregistrat după ce mai multe bănci din țară au fost excluse din sistemul internațional de plăți SWIFT, notează sursa citată

Duminică, banca centrală a Rusiei a făcut un apel la calm, de teamă că oamenii s-ar putea grăbi să-și retragă banii din bănci. De altfel, în mai multe orașe rusești au fost cozi uriașe la bancomate.

Decizia Uniunii Europene, a Statelor Unite și a aliaților lor de a scoate bănci rusești din SWIFT este cea mai dură măsură impusă până în prezent Moscovei din cauza conflictului din Ucraina.

Activele băncii centrale a Rusiei vor fi, de asemenea, înghețate, limitând capacitatea țării de a-și accesa rezervele internaționale.

Rusia se bazează în mare măsură pe SWIFT pentru exporturile de petrol și gaze.

„Dacă Banca centrală și cele mai mari bănci ale Rusiei – care au fost deja separate de serviciile bancare – nu găsesc o modalitate alternativă de a ajunge la sistemul financiar global, Rusia se confruntă cu aceeași izolare în care au fost plasate Iranul și Coreea de Nord”, a spus un fost consilier al Departamenrului Trezoreriei SUA, Ari Redbord.

Investitorii au fost, de asemenea, îngrijorați după ce Vladimir Putin a ordonat armatei Rusiei să-și plaseze forțele de descurajare, care includ arme nucleare, în „alertă specială”.

„Piețele financiare sunt afectate de desfășurarea evenimentelor din Ucraina”, a spus Katrina Ell, economist la Moody's Analytics din Sydney.

„Anunțurile privind sancțiunile și acțiunile militare vor influența în continuare piața săptămâna aceasta”, a adăugat ea.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:4,12 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău