Ruandeza Louise Mushikiwabo - noua președintă a Organizației Internaționale de Francofonie

  • 12 Octombrie 2018 15:46
Ruandeza Louise Mushikiwabo - noua președintă a Organizației Internaționale de Francofonie

Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) a numit-o vineri în fruntea sa pe ruandeza Louise Mushikiwabo, în locul canadiencei Michaelle Jean care a deținut până în prezent respectiva funcție, au anunțat delegațiile ruandeză și franceză, informează AFP, citat de AGERPRESS

Mushikiwabo, șefa diplomației ruandeze, a fost numită secretar general al OIF prin consens în timpul unei reuniuni în spatele ușilor închise desfășurate în ultima zi a summitului de la Erevan, în pofida numeroaselor critici potrivit cărora Ruanda nu respectă drepturile fundamentale și nu apără limba franceză.

Louise Mushikiwabo reprezintă cu de un deceniu Ruanda pe scena diplomatică, alături de președintele Paul Kagame. Această ruandeză de 57 de ani beneficiază de susținerea țărilor africane, dar și a Franței, semn al îmbunătățirii relațiilor dintre Kigali și Paris după preluarea președinției franceze de către Emmanuel Macron.

Deși competența sa este recunoscută, ea a trebuit să depună eforturi pentru a-i convinge de legitimitatea sa pe sceptici, pentru care apropierea dintre Ruanda și lumea anglofonă în urmă cu zece ani și atitudinea puterii ruandeze față de drepturile omului ar fi trebuit să o descalifice.

Poliglotă vorbitoare a limbilor franceză, engleză și kinyarwanda, Louise Mushikiwabo a devenit ministru de externe al Rwandei în decembrie 2009, cu doar câteva zile după reluarea relațiilor diplomatice cu Franța. Foarte repede, voluntarismul și talentele sale de comunicator o impun în noile sale funcții. 

Nepoată a poetului, eseistului și scriitorului Alexis Kagame - fără legătură de rudenie cu actualul șef de stat -, Louise Mushikiwabo provine dintr-o familie care nu aparține elitei tradiționale tutsi, dar care este respectată pentru că a reușit prin efort.

Fratele ei mai mare Lando Ndasingwa a fost singurul ministru tutsi în ultimul guvern al președintelui Juvenal Habyarimana. El a fost ucis la începutul genocidului în 1994.

În 2006, ea a publicat o carte semi-autobiografică, în care evocă inclusiv soarta funestă a unor membri ai familiei sale în timpul genocidului. Ea însăși a scăpat de tragedie pentru că locuia din 1986 în SUA, unde a rămas să lucreze după studiile de limbă și interpretariat pe care le-a efectuat la Universitatea din Delaware și după ce s-a căsătorit cu un cetățean american.

Relativ necunoscută în Ruanda, Louise Mushikiwabo era șefa pentru comunicare a Băncii Africane de Dezvoltare din Tunis atunci când Kagame i-a solicitat să se ralieze guvernului său, în martie 2008, pe atunci în funcția de ministru al informațiilor. Fiind o vreme și purtător de cuvânt al guvernului, ea s-a arătat mai degrabă înclinată să respecte libertatea presei, dar și extrem de fermă față de tot ce putea nega genocidul.

Preluând conducerea OIF, Louise Mushikiwabo vine pe urmele altor doi africani iluștri ce au precedat-o: senegalezul Abdou Diouf și egipteanul Boutros Boutros-Ghali.

Chiar dacă a locuit peste 20 de ani în SUA și speră să-și facă timp pentru a învăța spaniola, araba sau portugheza, ea a declarat pentru AFP că a avut mereu "un atașament față de limba franceză, limba copilăriei sale".

Sursa: AGERPRESS

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău