RSF | Hărțuirea online a jurnaliștilor - fenomen mondial și una dintre cele mai grave amenințări asupra libertății presei

  • 26 Iulie 2018 14:54
RSF | Hărțuirea online a jurnaliștilor - fenomen mondial și una dintre cele mai grave amenințări asupra libertății presei

Hărțuirea online a jurnaliștilor - întreprinsă de către indivizi sau orchestrată de către guverne autoritare - ''se propagă la scară mondială'' și sunt vizate îndeosebi femeile, potrivit unui raport publicat joi, 26 iulie, de organizația pentru apărarea presei Reporteri fără Frontiere (RSF), transmite AFP.

„În 2018, a face presiune online asupra jurnaliștilor nu a fost niciodată atât de simplu'', a afirmat RSF în raportul său.

Organizația neguvernamentală a studiat timp de șase luni zeci de cazuri în 32 de țări pentru a-și întocmi raportul, intitulat ''Hărțuirea online a jurnaliștilor: când trolii lansează asaltul''.

„Hărțuirea online este un fenomen ce se propagă la scară mondială și care constituie în prezent una dintre cele mai grave amenințări împotriva libertății presei'', a declarat Christophe Deloire, secretar general al RSF.

RSF denunță „campaniile de ură orchestrate de către regimuri autoritare sau represive, cum este cazul în China, Rusia, India, Turcia, Vietnam, Iran, Algeria și altele'', dar și campaniile de hărțuire online ''lansate de către comunități de indivizi sau grupuri politice din așa-zise țări democratice''.

Țintele preferate ale trolilor sunt „jurnaliștii de investigații care întreprind anchete deranjante pentru regimurile autoritare sau grupări politice sau infracționale'', potrivit RSF, care estimează de asemenea că ''jurnalistele sunt cel mai mult vizate de hărțuirea online''.

În concluziile sale, RSF se bazează pe un studiu al grupului de reflecție britanic Demos, potrivit căruia jurnalismul este un domeniu în care femeile se confruntă cu mai multe insulte decât bărbații, deseori ''amenințări cu caracter sexual și degradant''.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău