Roverul Perseverance pleacă azi spre Marte, într-una dintre cele mai spectaculoase lansări. Ce misiune va îndeplini

  • 30 Iulie 2020 13:18
Roverul Perseverance pleacă azi spre Marte, într-una dintre cele mai spectaculoase lansări. Ce misiune va îndeplini

Roverul Perseverance și micul elicopter Ingenuity urmează să înceapă călătoria spre Marte, într-una dintre cele mai spectaculoase lansări, datorată de forța rachetei și încărcătura „ușoară”. Zborul este programat astăzi, la ora 14:50.

Potrivit DIGI24.ro, o rachetă Atlas V, produsă de United Launch Alliance (ULA), a fost transportată la rampa de lansare de marți, cu tot cu noul rover NASA Perseverance care a fost instalat deja la bordul rachetei, în cadrul pregătirilor pentru lansarea spre Marte anunțată pentru astăzi.

Lansarea va avea loc de pe rampa Space Launch Complex 41 (SLC-41) din cadrul bazei aeriene de la Cape Canaveral, Florida, în cadrul unei ferestre temporare de 2 ore, cu începere de la ora 11:50 GMT (14:50, ora României).

Racheta Atlas V a fost scoasă din hangarul de asamblare (Vehicle Integration Facility - VIF) marți, la ora 14:00 GMT și a fost transportată pe distanța de 548 de metri până la rampa de lansare, călătorie care a durat 40 de minute, relatează Agerpres.

Împreună, racheta și roverul Perseverance cântăresc 820.000 de kilograme, iar lungimea rachetei este de 60 de metri.

Misiunea roverului Perseverance pe Marte

Călătoria roverului Perseverance spre Marte va dura aproape 7 luni, iar punctul său culminant va fi asolizarea în siguranță a robotului de dimensiunea unui automobil în locația aleasă, Craterul Jezero, la 18 februarie 2021.

Dacă totul va merge bine, roverul va fi activ cel puțin 1 an la suprafața lui Marte (adică aproape doi ani pe Terra), explorând o veche deltă a unui râu din interiorul acestui crater.

În acest loc se află și albia unui străvechi lac marțian ce avea dimensiunile apropiate de Lacul Tahoe, aflat la granița dintre California și Nevada. Această fostă deltă este considerată unul dintre cele mai potrivite locații pentru a căuta eventualele urme ale vieții pe Marte.

Cercetătorii NASA nu se așteaptă să găsească oase, cochilii sau alte fosile, ci caută eventuale urme lăsate de organisme unicelulare ce ar fi putut trăi în această regiune în urmă cu miliarde de ani.

NASA și reprezentanții ULA (compania producătoare a rachetei) au efectuat luni o ultimă verificare a rachetei și au ajuns la concluzia că acesta este gata pentru lansare, după cum a anunțat marți la o conferință de presă administratorul NASA, Jim Bridenstine.

Ingenuity - primul elicopter ce ar putea zbura pe altă planetă

„Să nu clipiți (dacă urmăriți lansarea)”, a avertizat în aceeași conferință de presă CEO-ul ULA, Tory Bruno, pentru că racheta transportă o încărcătură foarte ușoară față de capacitatea ei de tracțiune și pur și simplu „va țâșni de pe rampa de lansare”.

Pregătirile de lansare au început încă din data de 7 iulie, atunci când roverul, precum și un mic elicopter botezat Ingenuity, au fost încărcate și asigurate în conul din vârful rachetei Atlas V.

În cadrul acestei misiuni, Ingenuity ar putea deveni primul elicopter care zboară în atmosfera unei alte planete. Elicopterul va călători spre Marte atașat de puntea roverului Perseverance.

elicopter-Ingenuity
Ilustrație artistică. Foto: NASA

Apoi, inginerii NASA au petrecut două săptămâni pentru a se asigura că roverul și elicopterul sunt bine fixați în conul din vârful rachetei.

În cele din urmă, la 22 iulie, a fost instalată și sursa de energie a roverului, un generator nuclear denumit MMRTG. Acest generator funcționează transformând căldura degajată din procesul de descompunere radioactivă în energie electrică.

Roverul transportă o gamă sofisticată de instrumente științifice - dintre care peste 20 de camere video și 2 microfoane ambientale ce vor înregistra sunetele de pe Marte.

Datorită bagajului său super high-tech, roverul Perseverance va intra în istoria cercetărilor spațiale drept cel mai avansat explorator robotic lansat până acum de NASA.

Pe lângă realizarea unei serii de experimente științifice la fața locului, roverul Perseverance va culege și mostre de roci, praf și sol marțian ce vor fi aduse pe Pământ pentru a fi studiate în cadrul unei misiuni viitoare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău