Rosselhoznadzor a suspendat certificarea pentru 5 exportatori din R.Moldova

  • 11 Februarie 2017 09:29
Rosselhoznadzor a suspendat certificarea pentru 5 exportatori din R.Moldova

Promisiunile demnitarilor ruși de a facilita exportul de produse din Moldova și de a extinde lista ei de furnizori pe piața Federației Ruse s-au soldat deocamdată cu noi restricții.

Potrivit agenției INFOTAG, Rosselhoznadzor a suspendat certificarea pentru cinci din opt exportatori moldoveni de carne în Rusia: "IDT Bardar", "Antadro", "Gavris-Prim", "Lamos-Carne" și "Navelina".

Instituția susține că acest lucru este determinat de faptul că întreprinderile în cauză "nu au mai livrat producție în FR timp de 18-36 luni și din acest motiv Rosselhoznadzor nu a putut efectua controlul veterinar al producției și nu a putut-o supune monitorizării". Totodată, instituția "nu dispune de informații despre rezultatele activităților de control desfășurate în Moldova la aceste întreprinderi, iar aceasta duce la imposibilitatea de a evalua riscurile".

Exportul va putea fi reluat doar în baza rezultatelor inspectării efectuate la întreprinderi de către autoritatea competentă de supraveghere veterinară a RM și după ce Rosselhoznadzor va analiza actul de control prezentat.

Cele cinci întreprinderi nu își mai exportă producția în Federația Rusă din august 2014, însă din motiv că Rosselhoznadzor a impus interdicții pentru aceasta, după ce Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE.

În prezent, în Rusia au dreptul să exporte carne doar SA "Mistor-Bras" din Nișcani, raionul Călărași, "Hanuno" din Petreni, raionul Drochia, și "Tеhnostеl-Car" din Hîncești. Pentru cea din urmă întreprindere au fost introduse restricții temporare la exportul de carne, începând cu octombrie 2016.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău