Roscosmos: Scurgere de oxigen, detectată pe o capsulă Soyuz conectată la ISS

  • 30 August 2018 16:59
Roscosmos: Scurgere de oxigen, detectată pe o capsulă Soyuz conectată la ISS

O scurgere de oxigen provocată de o microfisură cauzată de un meteorit a fost detectată la nivelul unei capsule Soyuz care este conectată la Stația Spațială Internațională (ISS), fără să prezinte însă un pericol real pentru astronauții aflați la bordul avanpostului orbital, a anunțat joi agenția spațială rusă (Roscosmos), citată de AFP.

"Am avut noaptea trecută o situație de urgență la bordul ISS: o scurgere de oxigen și o scădere a presiunii. Au fost luate măsuri pentru a descoperi originea lor, iar echipajul american s-a reunit în segmentul rusesc al stației", a declarat Dmitri Rogozin, directorul Roscosmos, citat de agenția de presă Ria Novosti.

Scurgerea a fost localizată la nivelul capsulei Soyuz MS-09, conectată de segmentul rus al ISS, și a fost cel mai probabil cauzată de impactul cu un micrometeorit, a precizat Dmitri Rogozin.

"Nicio ieșire în spațiu nu va fi necesară pentru efectuarea reparațiilor. Dacă scurgerea provine din interior către spațiu, atunci e mai bine să lipești peretele din interior. Reparația va rezista mai bine grație presiunii", a continuat oficialul rus.

Potrivit lui Dmitri Rogozin, "nimic nu amenință viața și securitatea echipajului", iar vehiculul Soyuz "va fi conservat după efectuarea reparațiilor".

La bordul ISS se află, începând din 21 martie, astronauții americani Drew Feustel și Richard Arnold și cosmonautul rus Oleg Artemiev. Echipajul stației a fost completat începând din 8 iunie cu rusul Serghei Prokopiev, americanca Serena Aunon-Chancellor și germanul Alexander Gerst.

Stația Spațială Internațională, unul dintre rarele exemple ce marchează cooperarea dintre Rusia și Statele Unite într-un context de tensiuni diplomatice fără precedent între cele două țări după Războiul Rece, se află pe orbită din 1998 la aproximativ 400 de kilometri deasupra Terrei și se deplasează cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră.

Șaisprezece țări participă la proiectul ISS, care a avut un cost total de 100 de milioane de dolari, finanțat în mare parte de Statele Unite și Rusia.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,03 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău