Romii cer despăgubiri pentru "deportările în Transnistria"

  • 28 Ianuarie 2015 14:03
Romii cer despăgubiri pentru

Autoproclamatul rege internațional al romilor, Dorin Cioabă, susține că a început demersurile pentru ca statul german să acorde despăgubiri financiare și urmașilor celor deportați în Transnistria, în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Aproximativ 150 de persoane care au supraviețuit acestui moment și trăiesc și astăzi primesc, deja, din noiembrie anul trecut, indemnizații în valoare de 200 de euro pe lună, la care se adaugă o sumă fixă, de aproximativ 20 de mii de euro, echivalentul indemnizației însumate pe ultimii opt ani.

"Cel mai mare câștig pe care l-am obținut este acesta că au recunoscut nemții Holocaustul împotriva romilor în Transnistria, pentru că ei, până acum, îl puneau în seama Guvernului României, în seama mareșalului Antonescu. Așa că statul german să plătească ceea ce au primit și cei în viață. Acești oameni nu au moștenit nimic de la părinții lor, din cauza sărăciei în care au fost aduși. Li s-a luat căruța, li s-au luat caii, li s-au luat monedele și, practic, ei au așteptat acest moment ca cineva să plătească pentru atrocitățile acestea", a declarat Dorin Cioabă..

Potrivit lui Dorin Cioabă, aproximativ 35 de mii de romi din România au fost deportați în Transnistria, între 1942 și 1945.

Dintre aceștia, doar 8 mii au supraviețuit, ne-a transmis corespondentul nostru, Carmen Vulcan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău