Romgaz vrea să exporte gaze din România în Ucraina
-
18 Iunie 2018 14:32
Romgaz a participat la procesul de rezervare a capacității conductei care transportă gaze naturale din România în Ucraina, a declarat, luni, Vasile Ciolpan, director în cadrul producătorului român de gaze Romgaz.
"Am participat la această rezervare de capacitate neangajantă pentru că am vrut să vedem rezultatul, am vrut să vedem participanții, vrem să vedem rezultatul. Încă nu știm răspunsul, știm doar că această capacitate a fost supralicitată. Trebuie să fim pregătiți pentru ipostază și să știm ce fac ceilalți competitori pentru a ne pregăti planurile strategice la realitățile care urmează", a spus Ciolpan, în cadrul unei conferințe pe teme energetice, organizată de revista Capital.
În opinia sa, punctul de transport România-Ucraina va face parte pe viitor din coridorul de gaze care va traversa România de la nord la sud.
Pe data de 18 mai, Ukrtransgaz, operatorul rețelei de gazoducte din Ucraina, a informat că un număr de 11 companii și-au exprimat interesul pentru a transporta gaze naturale din România în Ucraina prin conducta Trans-Balkan, potrivit Interfax.
"11 companii de top din Europa și Ucraina și-au exprimat interesul în transportul de gaze naturale din România în Ucraina pentru o capacitate totală de până la 10 miliarde metri cubi pe an, adică de două ori mai mult decât capacitatea conductei", a informat Ukrtransgaz.
Compania ucraineană subliniază că va fi posibil transportul de gaze via conducta Trans-Balkan în 2020, când expiră actualul contract pentru tranzitul gazelor naturale încheiat cu grupul rus Gazprom.
Conducta Trans-Balkan este o sursă alternativă promițătoare pentru livrarea de gaze naturale în Ucraina, ținând cont de lansarea gazoductului TANAP, a terminalelor de gaze lichefiate din Grecia și Turcia, precum și a perspectivelor privind creșterea producției de gaze naturale în platoul românesc al Mării Negre.
"Planul de dezvoltare pe 10 ani al companiei SNTGN Transgaz SA include un proiect de conectare a sistemului național de transport al gazelor naturale din România cu zăcămintele de gaze offshore românești și conducta Transit-1 (una dintre cele trei conducte care formează sistemul Trans-Balkan). De asemenea, operatorii sistemelor de transport al gazelor naturale din România și Ucraina au aprobat reconstrucția stației de măsurare Isaccea-1, care va îmbunătăți acuratețea măsurării gazelor și va permite posibilitatea livrărilor în ambele direcții", subliniază Ukrtransgaz.
În următoarea etapă, Ukrtransgaz va stabili parametrii tehnici și intenționează să organizeze o procedură fermă de alocare de capacitate (Open Season). Noi capacități pentru această direcție vor fi puse la dispoziția participanților de pe piață începând cu 2020.