Romgaz a aprobat o achiziție de peste un miliard de dolari. Compania va cumpăra participația Exxon la proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră

  • 03 Noiembrie 2021 10:00
Romgaz a aprobat o achiziție de peste un miliard de dolari. Compania va cumpăra participația Exxon la proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră

Consiliul de Administrație al SNGN Romgaz a avizat marți achiziția tuturor acțiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deține 50% din proiectul Neptun Deep, și încheierea contractului de vânzare - cumpărare, prețul de achiziție stabilit fiind de 1,060 miliarde dolari și poate fi ajustat pozitiv cu cel mult 10 milioane dolari, conform unui raport remis Bursei de Valori București, scrie ziare.com.

Potrivit sursei citate, la semnarea contractului de vânzare - cumpărare, Romgaz va avea obligația de a achita vânzătorilor o sumă de 106 milioane dolari, reprezentând avans/depozit. După îndeplinirea condițiilor suspensive necesare finalizării tranzacției, astfel cum acestea vor fi reglementate în contractul de vânzare - cumpărare, Romgaz va achita suma reprezentând diferența dintre prețul de achiziție și avansul/depozitul achitat la semnarea contractului.

Contractul de vânzare - cumpărare va fi semnat de Romgaz doar după aprobarea tranzacției și a contractului de către Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor și de organele corporative competente ale vânzătorilor.

În urmă cu o săptămână, Romgaz a anunțat finalizarea negocierilor exclusive și ajungerea la un acord cu ExxonMobil Exploration and Production România Holdings Ltd, privind termenii și condițiile aferente achiziției participației în proiectul Neptun Deep, și estima că tranzacția ar putea fi finalizată în primul trimestru din 2022.

"SNGN Romgaz SA și ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. au finalizat negocierile exclusive și au ajuns la un acord cu privire la termenii și condițiile aferente achiziției tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, ce deține 50% din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă, precum și cu privire la transferul operatoriei proiectului către OMV Petrom SA începând cu data finalizării tranzacției", se menționează în raport.

La data de 17 iunie 2021, cele două companii au semnat un Acord de Exclusivitate prin care vânzătorul a acordat Romgaz un drept de exclusivitate pe o perioadă de 4 luni, până la data de 15 octombrie 2021, cu privire la negocierile de achiziție a tuturor acțiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited și care reprezintă 100% din capitalul social al companiei, ce deține 50% din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă. Ulterior, termenul a fost extins până pe 15 noiembrie 2021.

În prezent, ExxonMobil și OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.

ExxonMobil și-a anunțat intenția de a părăsi România, iar OMV Petrom a precizat că este posibil să ia anul viitor decizia de a investi în proiectul Neptun Deep, în funcție de modificările legislative din România și de situația pieței.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău