Românii vor pune pe grătare peste 30 de milioane de mici, în minivacanța de 1 Mai

  • 29 Aprilie 2018 14:14
Românii vor pune pe grătare peste 30 de milioane de mici, în minivacanța de 1 Mai

Românii vor pune pe grătare, în minivacanța de 1 Mai, peste 30 de milioane de mici, depășind cantitatea consumată anul trecut cu circa 10-15 procente, arată estimările realizate de către procesatorii de carne.

"Din discuțiile avute cu procesatorii de mici, estimăm că, în minivacanța de 1 Mai, se va depăși pragul de 30 milioane de mici, o creștere de 10-15% față de anul trecut. Perioada premergătoare minivacanței de 1 Mai se caracterizează printr-o creștere a producției de mici de la 15% la 30% față de o perioadă obișnuită. Sigur că variațiile sunt în funcție de comenzile primite și de capacitatea de depozitare. Trebuie să vă spun că, deja, de săptămâna trecută, au existat situații în care unii retaileri au rămas fără mici in galantare. Preferații românilor sunt în continuare micii făcuți din amestec de carne de porc cu carne de vită, de altfel aceștia fiind și cei mai vânduți", a declarat, pentru AGERPRES, Dana Tănase, director executiv la Asociației Române a Cărnii (ARC).

Reprezentantul procesatorilor afirmă că o parte din micii tradiționali românești iau calea exportului, mai ales în țările unde sunt comunități de români. "Micii ajung în această perioadă în Italia, Spania și Marea Britanie, la românii care lucrează în aceste țări într-un procent asemănător celui de anul trecut, respectiv 5-10%", a spus Tănase.

Încă de anul trecut, ARC a demarat procedurile pentru obținerea protecției europene pentru cinci produse din carne, inclusiv pentru micul românesc, însă acțiunea întâmpină dificultăți din cauza unor documente care "sunt greu de găsit", dar care sunt necesare pentru atestarea tradiționalității produsului.

"La finele anului 2017, ARC a decis demararea procedurii pentru înregistrare în schemele de calitate europene-specialitate tradițională garantată a unui număr de cinci produse. În momentul de față ne aflăm în etapa de finalizare a caietelor de sarcini pentru parizer de vacă și mușchi țigănesc. Procedura, aparent simplă, a fost îngreunată de faptul că o serie de documente prin care atestăm caracterul tradițonal sunt greu de găsit, în condițiile în care arhiva Centralei Industriei Cărnii nu mai există. Înregistrarea micilor într-una din schemele de calitate europene face parte din proiectele ARC", a subliniat Dana Tănase.

În ceea ce privește prețul cărnii și al produselor din carne, reprezentanta ARC nu exclude alte măriri de preț în perioada următoare după creșterea semnalată la începutul anului, din cauza majorării prețului la motorină, gaz și electricitate.

"După creșterea semnalată la început de an din cauza creșterii prețului la motorină, gaz și electricitate, la care s-a adăugat și deprecierea monedei naționale, în cursul acestui an nu sunt excluse alte măriri de preț. Industria are nevoie de carne pentru procesare, ce nu poate fi asigurată din producția internă, iar cursul de schimb al monedei naționale este foarte instabil. De asemenea, industria este foarte sensibilă la orice alte modificări ce pot surveni pe parcursul anului", a adăugat Tănase.

Potrivit datelor statistice, în România, anual, se consumă între 20.000 și 25.000 de tone de mici, ceea ce înseamnă că pe mesele românilor ajung în jur de 440 de milioane de mici, în fiecare an.

Raportat la populația activă, reiese că un român mănâncă, în medie, 40 de mici/an, dar într-o singură zi, cum este cea de 1 Mai, românul consumă mici cât pentru o lună întreagă.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
31
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:2,6 m/s
Fri
26
Sat
26
Sun
26
Mon
25
Tue
26

Curs oficial BNM 02 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2517 -0.0327
USD 17.1821 -0.0223
RON 3.9811 -0.0021
UAH 0.6426 -0.0021
RUB 0.2417 -0.0007
Arhivă Radio Chișinău