Românii nu vor putea să mai intre în Marea Britanie în baza cărților de identitate

  • 08 Octombrie 2020 19:13
Românii nu vor putea să mai intre în Marea Britanie în baza cărților de identitate

Marea Britanie a anunțat, joi după-amiază, că intenționează să nu mai permită accesul cetățenilor din statele Uniunii Europene în baza cărților de identitate începând din octombrie 2021, în contextul încheierii tranziției post-Brexit pe 31 decembrie 2020, potrivit Mediafax, citat de DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, Guvernul Boris Johnson a publicat o versiune actualizată a Modelului de administrare a frontierei dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană. "Astăzi, 8 octombrie, Guvernul a intensificat pregătirile pentru încheierea tranziției post-Brexit prin publicarea unei versiuni actualizate a Modelului de operaționalizare la frontiere, care conține detalii suplimentare despre modul în care va funcționa frontiera dintre Marea Britanie și UE și despre măsurile pe care vor trebui să le ia companiile active în domeniul comerțului, transportatorii și pasagerii", anunță Executivul de la Londra într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

"Noile reguli le oferă detalii suplimentare companiilor și pasagerilor despre modul în care va funcționa frontiera dintre Marea Britanie și UE la finalul perioadei de tranziție. Transportatorii vor avea nevoie de un Permis de acces de tip Kent pentru a trece frontiera. Modelul confirmă măsura potrivit căreia cărțile de identitate din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și Elveția nu vor fi acceptate pentru călătoriile în Marea Britanie, inclusiv pentru șoferi, începând din octombrie 2021", precizează Guvernul de la Londra. Accesul cetățenilor din țările Uniunii Europene pe teritoriul Marii Britanii va fi permis doar în baza pașapoartelor începând din octombrie 2021, subliniază Guvernul britanic.

"Dat fiind că sunt mai puțin de trei luni până la expirarea tranziției post-Brexit, companiile trebuie să se pregătească pentru noile proceduri, indiferent dacă ajungem ori nu la un acord cu UE, pentru a putea profita de oportunitățile semnificative care vor apărea (...)", a declarat ministrul britanic pentru Politicile Cabinetului, Michael Gove, responsabil de aplicarea Acordului Brexit.

Negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, în impas

Negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană privind relațiile post-Brexit par a fi în impas. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut miercuri după-amiază Guvernului Boris Johnson să prezinte propuneri concrete în negocierile privind relațiile post-Brexit, avertizând că Uniunea Europeană nu vrea cu orice preț un acord. "Tocmai am vorbit cu premierul Boris Johnson. Uniunea Europeană preferă un acord post-Brexit, dar nu cu orice preț. A venit vremea ca Marea Britanie să pună cărțile pe masă", a transmis Charles Michel, prin Twitter.

Surse diplomatice citate de agenția Reuters au declarat marți că Marea Britanie și Uniunea Europeană s-au apropiat de un acord privind reciprocitatea drepturilor cetățenilor în materie de securitate socială după Brexit. Totuși, nu există progrese în principalele puncte de dispută: cotele de pescuit, garanțiile privind competiția corectă și modalitățile de soluționare a litigiilor.

Uniunea Europeană vrea un acord cu Marea Britanie privind relațiile post-Brexit, dar este aproape imposibil să fie ratificat un astfel de tratat până la sfârșitul acestui an, a afirmat marți Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene.
"În cazul în care ajungem la un acord, ceea ce este obiectivul nostru, ambele părți vor trebui să asigure ratificarea în timp util, pentru a permite intrarea în vigoare a tratatului pe 1 ianuarie 2021. Dar procedura necesită timp. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, vom intra în zona lipsei unui acord. Dat fiind că suntem la mai puțin de 100 de zile distanță de acest termen, nu putem exclude acest scenariu", a declarat Sevcovic.

Perioada de tranziție post-Brexit durează până pe 31 decembrie 2020

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziție post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relații bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă și de protecție a mediului pentru a obține un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street susține că vrea condiții similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud și Japoniei, dar oficiali UE au atras atenția că situația este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximității geografice dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziției post-Brexit.

Tensiunile s-au amplificat în contextul în care Guvernul Boris Johnson vrea să modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o încălcare a reglementărilor internaționale. Tratatul conferă un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita apariția controalelor la frontieră și a menține Acordul de pace din Vinerea Mare. Însă Guvernul Boris Johnson contestă menținerea reglementărilor UE în provincia britanică Irlanda de Nord.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău