Românii în gulag, memorii, mărturii, documente
-
04 Iulie 2014 19:37
Un volum dedicat victimelor deportărilor staliniste ”Românii în gulag, memorii, mărturii, documente” a fost lansat astăzi la Biblioteca Națională din Chișinău.
Autorii Anatol Petrenco, Ludmila Cojocaru și Lidia Pădureac susțin că este primul dintr-o serie de volume pe această tematică, care urmează să fie tipărite pe parcursul a doi ani. Volumul este editat cu susținerea financiară a Departamentului Românii de Pretutindeni. Ina Guțu a fost la eveniment și vine cu detalii:
Judecați fără vină, condamnați la ani grei de detenție și muncă silnică, sortiți să moară de foame și frig. Sunt realitățile prin care au trecut sute de mii de români basarabeni, catalogați drept dușmani ai poporului și trimiși în ținuturile îndepărtate ale Siberiei. Istoriile tragice ale câtorva dintre victimele regimului sovietic de ocupație au fost adunate în volumul ”Românii în gulag, memorii, mărturii, documente”:
Gheorghe Bunescu este unul dintre cei 12 protagoniștii ai cărții. În iulie 1949 când a fost deportat, împreună cu întreaga sa familie, avea doar 7 ani. Nadejda Pascal a fost deportată în regiunea Tiumeni, împreună cu familia pe 6 iulie 1949.
Aceste istorii sunt o oglindă a secolului trecut, susține istoricul Ludmila Cojocaru, coautoare a cărții:
Va amintim că duminică se împlinesc 65 de ani de la cel mai mare val de deportări din Basarabia din perioada sovietică. În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, peste 35 mii de români basarabeni și bucovineni, majoritatea femei și copii, au fost deportați în Siberia și Kazahstanul de Nord. Surse neoficiale arată, însă, că aceste cifre ar fi cu mult mai mari.