Românii îi bat pe ruși în Republica Moldova. Rompetrol a depășit Lukoil pe piața de carburanți

  • 28 Noiembrie 2016 08:25
Românii îi bat pe ruși în Republica Moldova. Rompetrol a depășit Lukoil pe piața de carburanți

KazMunaiGas Internațional, fostul grup Rompetrol, se extinde agresiv pe piața din Republica Moldova și a ajuns cel mai mare furnizor de carburant de pe această piață, depășind compania rusă Lukoil, deși nu are cea mai extinsă rețea de benzinării din țară.

"Am ajuns cel mai mare furnizor de carburanți din Republica Moldova, cu cotă de piață de 40%", a declarat directorul general al Rompetrol Moldova, Felix Crudu, citat de Economica.net

"Față de 2012, am dublat cota de piață. Am ajuns în top trei al tuturor importatorilor din Republica Moldova", a spus Crudu, care a mai arătat și că afacerile companiei s-au dublat în acest interval de timp, ajungând la 150 de milioane de dolari în 2016. La fel, numărul de angajați a crescut, de la 400, acum patru ani, la circa 800 în prezent.

Rompetrol Moldova a ajuns să opereze o rețea de 77 de stații de distribuție a carburanților, după un proces mai lung de extindere, caree a devenit și mai agresiv. În acest an, compania a deschis 12 stații noi, față de doar cinci în 2015.
În Republica Moldova sunt 650 de benzinării, dintre 500 sunt așa numitele benzinării "de lanț", operate de companiile pretroliere, nu de independenți. Cu cele 77 de stații pe care le operează, Rompetrol nu este pe primul loc, ci pe al patrulea. Cea mai extinsă rețea este operată de rușii de la Lukoil, care au 102 stații, urmată de Tirex, fosta companie de stat, acum privatizată, cu 86 de stații, și de o a altă companie petrolieră românească, OMV Petrom, care are 80 de benzinării.

Deși are a patra rețea de distribuție, totuși Rompetrol a ajuns, potrivit lui Crudu, primul furnizor de carburanți. Explicația ține de faptul că vânzările din stații sunt dublate de cele din depozit, așa numitul sistem de vânzări wholesale: doar pe retail compania are o cotă de 20% din piață, dar dacă se adună vânzările wholesale, ajunge la 40%. Rompetrol Moldova vinde practic și altor jucători din piață carburanții care sunt produși la rafinăria Petromidia din România, ceea ce face compania cel mai mare jucător din Republica Moldova. Carburanții sunt produși la Petromidia, apoi ajung, pe Dunăre, în terminalul de la Giurgiulești (la confluența dintre Dunăre și Prut) și ulterior pe șosea până la depozitul Rompetrol din Republica Moldova. Rompetrol vinde așadar în Moldova carburanți aceeași calitate ca și în România, și care respectă standardul Euro 5, lucru obligatoriu în România, ca țară membră a UE, dar nu și în Republica Moldova.

Lukoil își alimentează rețeaua de 102 stații tot cu benzină și motorină produse în România, la Petrotel Ploiești, ceea ce face și Petrom, cu carburanți produși la rafinăria Petrobrazi din Ploiești, așadar, mai mult sau mai puțin, jocurile sunt făcute pe piața din Moldova de aceleași firme ca și în România. În Republica Moldova nu este nicio rafinărie.
Felix Crudu nu a dorit să comenteze referitor la comparația cu Lukoil pe piața din Moldova.

Rompetrol, acum KMG International, este prezentă pe piața din Republica Moldova din 2002 și operează acum pe lângă rețeaua de 77 de stații, un depozit de carburanți la Chișinău și unul de GPL la Târnova, la 176 km nord de Chișinău.

Cu aproximat 6000 de angajați în 11 piețe pricipale, KMG International NV este deținut integral de compania națională de petrol și gaze din Kazakstan – KazMunayGas. În România, KMG International deține una dintre cele mai mari rafinării din regiunea Mării Negre - Petromidia Năvodari, iar rețeaua de stații a grupului numără peste 1.000 de puncte de distribuție carburanți în România, Moldova, Georgia, Bulgaria, Franța și Spania. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău