Românii de pretutindeni sărbătoresc astăzi Dragobetele
-
24 Februarie 2015 17:14
Românii de pretutindeni sărbătoresc astăzi Dragobetele, care marchează, tradițional, începutul primăverii și al anului agricol. Cu prilejul acestei sărbători, studenții Universității de Stat din Moldova au ales să împartă panglici tricolore.
”De Dragobete Iubește Românește”, cu acest îndemn sunt întâmpinați astăzi toți studenții, profesorii dar și vizitatorii Universității de Stat din Chișinău.
”Distribuim panglica tricoloră tuturor trecătorilor, pentru cei mai activi avem și cărți sub formă de cadouri”
”Dragobetele prevestește și venirea primăverii. Această coroniță pe care o port pe cap semnifică acest lucru. Ia reprezintă simbolul românismului, și pentru că promovăm valorile naționale m-am îmbrăcat în această frumoasă ie din Bucovina. ”
”Suntem un popor care ne iubim valorile, și dorim să răspândim dragostea”
Poeta Silvia Grosu, secretarul științific al Senatului Universității de Stat, a salutat inițiativa studenților și și-a manifestat speranța că Dragobetele să devină o tradiție în această instituție.
”Deși și Sfântul Valentin este una creștină, dar de origine catolică, Dragobetele este sărbătoarea noastră și este foarte frmoasă. Ziceam într-un poem, o zi a iubirii există în fiecare zi dacă-ți dorești”, a declarat Silvia Grosu.
Divinitate mitologică, Dragobetele, cunoscut și sub numele de Dragomir, este considerat, în credința populară românească, fiul Babei Dochia. Năvalnic și nestatornic, Dragobetele se diferențiază de blajinătatea Sfântului Valentin din tradiția catolică și este închipuit ca un flăcău voinic, chipeș și iubăreț. Preluat de la vechii daci, Dragobetele a devenit protectorul iubirii celor care se întâlnesc în ziua de 24 februarie, iubire care, potrivit legendei, ține tot anul. Dragobetele este și un zeu al bunei dispoziții, de ziua lui organizându-se petreceri, însoțite de zicala: ”Dragobetele sărută fetele!”.