Românii de pretutindeni sărbătoresc astăzi Dragobetele

  • 24 Februarie 2015 17:14
Românii de pretutindeni sărbătoresc astăzi Dragobetele

Românii de pretutindeni sărbătoresc astăzi Dragobetele, care marchează, tradițional, începutul primăverii și al anului agricol. Cu prilejul acestei sărbători, studenții Universității de Stat din Moldova au ales să împartă panglici tricolore.

”De Dragobete Iubește Românește”, cu acest îndemn sunt întâmpinați astăzi toți studenții, profesorii dar și vizitatorii Universității de Stat din Chișinău.

”Distribuim panglica tricoloră tuturor trecătorilor, pentru cei mai activi avem și cărți sub formă de cadouri”

”Dragobetele prevestește și venirea primăverii. Această coroniță pe care o port pe cap semnifică acest lucru. Ia reprezintă simbolul românismului, și pentru că promovăm valorile naționale m-am îmbrăcat în această frumoasă ie din Bucovina.  ”

”Suntem un popor care ne iubim valorile, și dorim să răspândim dragostea”

Poeta Silvia Grosu, secretarul ştiinţific al Senatului Universității de Stat, a salutat inițiativa studenților și și-a manifestat speranța că Dragobetele să devină o tradiție în această instituție.

”Deși și Sfântul Valentin este una creștină, dar de origine catolică, Dragobetele este sărbătoarea noastră și este foarte frmoasă. Ziceam într-un poem, o zi a iubirii există în fiecare zi dacă-ți dorești”, a declarat Silvia Grosu.

Divinitate mitologică, Dragobetele, cunoscut şi sub numele de Dragomir, este considerat, în credinţa populară românească, fiul Babei Dochia. Năvalnic şi nestatornic, Dragobetele se diferenţiază de blajinătatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică şi este închipuit ca un flăcău voinic, chipeş şi iubăreţ. Preluat de la vechii daci, Dragobetele a devenit protectorul iubirii celor care se întâlnesc în ziua de 24 februarie, iubire care, potrivit legendei, ţine tot anul. Dragobetele este şi un zeu al bunei dispoziţii, de ziua lui organizându-se petreceri, însoțite de zicala: ”Dragobetele sărută fetele!”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
19,69 °C
cer senin
Umiditate:60 %
Vint:4,6 m/s
Fri
24 °C
Sat
23 °C
Sun
23 °C
Mon
24 °C
Tue
25 °C

Curs oficial BNM 22 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7540 0.1178
USD 17.7948 0.0767
RON 4.1785 0.0274
UAH 0.7084 0.0046
RUB 0.2699 0.0045
Arhivă Radio Chișinău