România | Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

  • 14 Mai 2019 14:14
România | Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste din România este marcată în la data de 14 mai.

Potrivit Rador.ro, în noaptea de 14/15 mai 1948 a început o amplă operațiune de arestare, desfășurată de autoritățile represive comuniste, în cooperare cu serviciile secrete ale ocupantului sovietic, care viza Mișcarea Legionară, studențimea, organizațiile subversive (regimului comunist), dar și Biserica, cultele religioase și partidele politice. 

Agerpres scrie că autorii Legii nr. 127/2017, care a stabilit marcarea Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste din România, au amintit că la data 14 mai 1948, "au fost arestați de către regimul comunist marea majoritate a tinerilor, a intelectualilor, a multor români, care, prin exemplul de neascultare și reală libertate exprimată în fața regimului dictatorial ateu, au pătimit asemenea primilor creștini. (...) În acea noapte de 14 spre 15 mai 1948 au fost arestați peste 10.000 de tineri, anchetați, ulterior condamnați și repartizați în pușcăriile unde urma să execute fiecare condamnarea." Printre cei care au pătimit în temnițe se numără nume mari, ca cel al părintelui Nicolae Steinhardt, al pastorului Richard Wurmbrand, al episcopului greco-catolic Iuliu Hosu, al părintelui greco-catolic Tertulian Langa, al politicianului Iuliu Maniu, al poetului Radu Gyr și al soției sale sau al lui Mircea Vulcănescu și Aurelian Bentoiu.

Președintele României Klaus Iohannis a semnat, la 30 mai 2017, decretul de promulgare a Legii pentru instituirea Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste în data de 14 mai.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău