România va susține crearea unui tribunal specializat pentru crimele Rusiei în Ucraina. Bogdan Aurescu: Cei vinovați trebuie să plătească

  • 14 Octombrie 2022 16:24
România va susține crearea unui tribunal specializat pentru crimele Rusiei în Ucraina. Bogdan Aurescu: Cei vinovați trebuie să plătească

România va susține crearea unui tribunal special care să analizeze "crima de agresiune din Ucraina", a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu

"Vom continua să ne implicăm în efortul colectiv, fără precedent, de a face dreptate victimelor celor mai grave crime comise în Ucraina. Cei responsabili de ele trebuie să plătească, iar eforturile noastre colective trebuie să fie eficiente în acest domeniu, deoarece Ucraina vrea dreptatea pe care o merită", a arătat șeful diplomației române. 

Aurescu a vorbit și despre dialogurile de la recenta Adunare Generală ONU. 

"Mesajul României a fost cât se poate de clar și a fost aliniat cu viziunea lui Vespasian Pella - acela că trebuie să ne asigurăm că este făcută dreptate și că cei vinovați vor fi trași la răspundere. Nu putem permite ca dreptul internațional bazat pe reguli să fie subminat", a spus el, citat de Agerpres. 

Totodată, a subliniat că "tragerea la răspundere este esențială atunci când vorbim de evenimentele din Ucraina, de ce se întâmplă acum ucrainenilor". Mai mult, Aurescu a reiterat că "România este un susținător solid în eforturile legate de identificarea celor responsabili de toate crimele grave comise în Ucraina". 

Ministrul de Externe a vorbit de actualitatea gândirii lui Vespasian Pella. 

"În aceste vremuri grele și complicate, marcate de războiul brutal, neprovocat, nejustificat și ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, importanța dreptului internațional, a statului de drept internațional, a instrumentelor dreptului internațional devine mai evidentă ca niciodată. Dreptul internațional este crucial și vital", a spus Bogdan Aurescu. 

Potrivit lui Aurescu, Vespasian Pella "a avut gândirea progresistă și viziunea sofisticată asupra lumii, prin prisma dreptului internațional, a fost un pionier și părinte fondator al dreptului penal internațional". 

"Crearea Curții Penale Internaționale, în 2002, poate fi considerată și rezultat direct al muncii neobosite a lui Vespasian Pella, care era alimentată de credința sa că o lume fără impunitate poate exista doar prin contribuția colectivă și responsabilitatea solidă a statelor", a mai afirmat Bogdan Aurescu. Aurescu a avut o intervenție la lansarea volumului în limba engleză "Vespasian V. Pella and the ideal of peace through law", de Aurora Ciucă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău