România va primi 38 milioane de euro de la UE pentru extinderea instalației de stocare subterană a gazelor de la Bilciurești

  • 11 Decembrie 2022 10:39
România va primi 38 milioane de euro de la UE pentru extinderea instalației de stocare subterană a gazelor de la Bilciurești

Uniunea Europeană va investi 602 milioane de euro prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (MIE) în opt proiecte transfrontaliere de infrastructură energetică pentru a atinge obiectivele stabilite prin planul REPowerEU și Pactul verde european. Această investiție este rezultatul unei cereri de proiecte care a fost lansată la 18 mai, în paralel cu planul REPowerEU, relatează CaleaEuropeană.ro.

„O mai bună interconectare transfrontalieră este o condiție prealabilă pentru o tranziție energetică curată, deoarece consolidează piața noastră energetică comună și facilitează integrarea energiei regenerabile în rețea. O infrastructură energetică rezilientă este, de asemenea, crucială pentru securitatea aprovizionării UE și pentru a ne respecta angajamentul de a pune capăt cât mai curând posibil importurilor de gaz rusesc”, a declarat comisarul pentru energie, Kadri Simson.

Fondurile vor finanța proiecte în domeniul energiei electrice, inclusiv unul privind rețelele inteligente, rețelele de CO2, stocarea subterană a gazelor și un terminal offshore de GNL. Acestea sunt împărțite între nouă state membre (Belgia, Croația, Franța, Irlanda, Italia, Austria, Polonia, România și Slovenia), precum și Tunisia.

România va primi 38 milioane de euro de la UE pentru extinderea instalației de stocare subterană a gazelor de la Bilciurești. Proiectul va ajuta în mod semnificativ România și regiunea să reducă dependența de importurile de gaze rusești în timpul vârfurilor de consum observate în timpul iernii, prin creșterea capacității de stocare și a flexibilității sale generale, transmite CaleaEuropeană.ro.

Depozitul Bilciurești este cel mai mare depozit de înmagazinare a gazelor naturale din România, cu o capacitate de înmagazinare activă de 1310 mil. Stmc – reprezentând 44 % din capacitatea de înmagazinare a României.

O dată la doi ani, Comisia adoptă o listă a proiectelor de interes comun (PCI) ale UE. Aceste proiecte sunt eligibile pentru o subvenție MIE Energie pentru studii sau lucrări. Pentru a fi selectate ca PCI, proiectele de infrastructură trebuie să aducă un beneficiu semnificativ pentru cel puțin două țări ale UE și trebuie să sporească competitivitatea, să consolideze securitatea energetică a UE și să contribuie la durabilitate.

În perioada 2014-2020, MIE Energie a alocat 4,7 miliarde de euro pentru studii și lucrări care sprijină punerea în aplicare a 107 PCI. În perioada 2021-27, 5,35 miliarde de euro sunt disponibile pentru MIE Energie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău