România va participa la programul UE de achiziții de muniții pentru Ucraina

  • 21 Martie 2023 08:44
România va participa la programul UE de achiziții de muniții pentru Ucraina

Un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, au convenit luni să cumpere în comun muniții de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să le ofere Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, relatează agențiile Reuters și EFE, potrivit Agerpres.

Statele care vor participa la acest program sunt Austria, Belgia, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Suedia și Norvegia. Alte state membre s-ar putea alătura ulterior.

"Este o decizie istorică. În urma propunerii mele, statele membre au convenit să ofere (Ucrainei) un milion de obuze de artilerie în următoarele 12 luni", a anunțat pe Twitter șeful diplomației europene Josep Borrell, în timpul unui Consiliu al miniștrilor de externe și ai apărării din statele UE.

Acest plan propus de Borrell și aprobat acum de statele membre prevede că acestea vor furniza urgent Ucrainei, din propriile lor stocuri, obuze în principal de calibrul 155 mm, o finanțare de un miliard de euro în acest scop urmând să fie asigurată din contribuțiile statelor membre la fondul denumit Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF). Statelor care vor oferi aceste muniții li se va rambursa din EPF circa 50-60% din costul muniției.

Ulterior, conform aceluiași plan, o sumă de încă un miliard de euro din EPF va fi folosită de Agenția Europeană pentru Apărare (EDA), sau de o asociere a cel puțin trei state membre, pentru achiziții comune de obuze destinate de asemenea Ucrainei și finanțate tot de cele 18 state care participă la acest program.

O al treia componentă a planului prevede creșterea capacităților de producție ale unui număr de 12 producători de armament din UE pentru a reconstitui stocurile țărilor UE diminuate de ajutorul oferit armatei ucrainene și a continua aprovizionarea Ucrainei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,07
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Wed
18
Thu
16
Fri
20
Sat
22
Sun
23
Arhivă Radio Chișinău