România va oferi R.Moldova un nou lot de ajutor umanitar de urgență, cu titlu gratuit, potrivit deciziei premierului de la București, Florin Cîțu

  • 11 Februarie 2021 08:23
România va oferi R.Moldova un nou lot de ajutor umanitar de urgență, cu titlu gratuit, potrivit deciziei premierului de la București, Florin Cîțu

România oferă Republicii Moldova un ajutor umanitar de urgență pentru a lupta cu virusul SARS-CoV-2. Ajutorul, care constă în echipamente de protecție medicală, în valoare totală de circa 48 de milioane de lei, urmează să ajungă la Chișinău în următoarele zile.

Primul lot din ajutorul oferit de Guvernul de la București, în valoare totală de 2,2 milioane de Euro, ar urma să ajungă în Republica Moldova astăzi, iar procedura urmează să se încheie sâmbătă, 13 februarie, a anunțat prim-ministrul României, Florin Cîțu.

Urmare a vizitei președintelui Klaus Iohannis în Republica Moldova și a activării de către Republica Moldova a mecanismului european de protecție civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgență cu titlu gratuit pentru autoritățile din Republica Moldova. Delegația României participantă la misiune va fi formată ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, din opt persoane”,a anunțat prim-ministrul României, Florin Cîțu.

În primă fază, ajutorul umanitar va consta în echipamente de protecție medicală: 1,5 milioane de măști chirurgicale, 100.000 de măști FFP3, 100.000 de combinezoane medicale și 100.000 de mănuși nesterile. 

Loturile vor fi însoțite de opt reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din România.

Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de la Chișinău spun că nu dețin deocamdată informații finale despre cum va fi repartizat ajutorul umanitar. Ei au precizat pentru Radio Chișinău în prezent nu au încă o solicitare sau o scrisoare oficială privind ajutorul din România.

În schimb, președinta Maia Sandu, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook,  a mulțumit Guvernului de la București pentru lotul de ajutor umanitar, subliniind că România este prima țară din UE care a reacționat imediat la solicitarea R.Moldova de ajutor în lupta cu pandemia.

Amintim că anul trecut, o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din România au venit în Republica Moldova pentru a munci în spitalele din Republica Moldova. Tot atunci, Guvernul de la București a aprobat un ajutor umanitar în valoare de circa 3,5 milioane de euro pentru R. Moldova în contextul luptei cu COVID-19.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău