România va fi protejată prin decizia Comisiei Europene de stopare a importurilor de cereale din Ucraina

  • 26 Aprilie 2023 18:48
România va fi protejată prin decizia Comisiei Europene de stopare a importurilor de cereale din Ucraina

România va fi protejată prin decizia Comisiei Europene de stopare a importurilor de grâu, porumb, rapiță, floarea soarelui și ulei de floarea-soarelui din Ucraina și va primi suma cuvenită pentru a acorda banii respectivi fermierilor cât mai repede cu putință, indiferent dacă cele patru țări ridică sau nu măsurile pe care le-au luat unilateral, potrivit ministrului Agriculturii, Petre Daea, transmite Agerpres.

Acesta a susținut miercuri o conferință de presă, la o zi după ce a participat la Consiliul Agricultură și Pescuit, de la Luxemburg.

"Comisia a stabilit așa: se interzice importul de produse din Ucraina la următoarele: la grâu, la porumb, la floarea-soarelui, la rapiță și apoi și la uleiul de floare-soarelui. Aceasta a fost concluzia la care a ajuns Comisia, analizând propunerile noastre, solicitările noastre și interpretând din punct de vedere juridic deciziile care se pot lua în condițiile permise de Regulamentul European 870, care a instituit aceste norme de liberalizare, norme care își au originea în acordul de asociere semnat de către Uniunea Europeană și parafat de către toate țările membre, acord de asociere între Uniunea Europeană și Ucraina", a precizat Daea.

Șeful de la Agricultură a explicat că România așteaptă ca această oprire a importului să se facă prin act de către Comisia Europeană, care este responsabilă în domeniu, iar dacă astăzi și mâine celelalte țări nu renunță, România este protejată de decizia Comisiei prin care se instituie interzicerea importului pe teritoriul țării până pe data de 5 iunie.

"Se pune întrebarea ce a câștigat România? Da, România a câștigat răspunsul dat de Comisie și așteptăm decizia ca această oprire a importului să se facă prin act de către Comisia Europeană, care este responsabilă în domeniu - și, al doilea, să primească imediat suma necesară care îi revine din repartizarea banilor din cei 100 de milioane euro. Dacă astăzi și mâine celelalte țări nu renunță, România este protejată de decizia Comisiei prin care se instituie interzicerea importului pe teritoriul României până pe data de 5 iunie. De ce până pe data de 5 iunie? Pentru că până atunci își are valabilitate Regulamentul 870 care trebuie modificat și la care vom lucra și vom dialoga în interiorul Uniunii Europene cu țările interesate - și spun încă o dată cu țările care sunt afectate, dar în dialog instituțional cu Comisia Europeană, în așa fel încât să putem proiecta și un drum mai lung de acțiune comună și instituirea unor reguli comune pentru protejarea pieței de importurile din Ucraina", a adăugat ministrul.

El a subliniat că peste 20 de țări au dat acest mesaj în așa fel încât regula comună de piață "să fie păstrată în integralitatea ei, cu analize secvențiale și cu intervenții, folosindu-se instrumentele de sprijin care există la îndemâna Comisiei Europene".

"Oficial am intrat în consiliul de miniștri, iar la un punct de ordinea de zi, care nu a fost public, a fost analiza pieței. Vreau să vă spun că în discuția pe care am avut-o cu miniștrii și modul în care au exprimat acordul pentru a da sprijinul necesar celor cinci țări a plecat de la faptul că situația este grea, că trebuie să se ia o asemenea măsură și că este bine ca toți să intre în legalitate", a menționat Petre Daea. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău