România va cumpăra 14 mii tone de mere din Republica Moldova

  • 08 August 2014 13:30
România va cumpăra 14 mii tone de mere din Republica Moldova

Bucureștiul și-a anunțat intenția de a cumpăra 14 mii tone de mere din Republica Moldova, iar în acest moment se negociază încheierea unor contracte directe pentru livrarea fructelor în rețelele comerciale mari din România.

Prim-ministrul Iurie Leancă a discutat, astăzi, cu fermierii și producătorii de conserve din nordul țării despre soluțiile Guvernului pentru problemele, pe care aceștia le întîmpină, după introducerea restricțiilor comerciale față de produsele moldovenești de către Federația Rusă, informează Biroul comunicare și relații cu presa al Executivului.

Bucureștiul și-a anunțat intenția de a cumpăra 14 mii tone de mere din Republica Moldova, iar în acest moment se negociază încheierea unor contracte directe pentru livrarea fructelor în rețelele comerciale mari din România. Premierul Iurie Leancă a anunțat că un lot de 600 tone de prune a fost, deja, vândut, astăzi, în România.

Cereri pentru conservele și sucurile moldovenești au fost identificate pe piețele din Orientul Apropiat și America de Nord, iar în septembrie este așteptat la Chișinău, Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, cu care va fi discutată simplificarea procesului de export pentru fructele și legume autohtone pe piața belarusă a mai spus șeful Executivului.

La întrevederea de la Edineț, Iurie Leancă a făcut un apel la solidaritate și înțelegere din partea fermierilor și i-a îndemnat să nu se lase manipulați. „Mă deranjează enorm când văd cum așa-zișii politicieni, despre care nimeni nu a auzit în ultimii 4-5 ani, fac politică într-un mod iresponsabil, încercând să-i implice pe oameni în jocurile lor și să se folosească de interesele lor de dragul unor dividende politice” a spus Iurie Leancă.

Reamintim că printre măsurile avute în vedere de către Guvern, figurează compensarea parțială a pierderilor suportate de către fermieri, susținerea reeșalonării datoriilor agricultorilor către bănci, reducerea presiunii exercitate asupra producătorilor și procesatorilor de către furnizorii de gaz și electricitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău