România va alimenta cu electricitate Republica Moldova la iarnă, dacă situația o va impune

  • 07 Septembrie 2023 09:36
România va alimenta cu electricitate Republica Moldova la iarnă, dacă situația o va impune

România ar putea alimenta cu energie electrică Republica Moldova, la iarnă, iar Transgaz tocmai a devenit operatorul de transport gaze al Republicii Moldova, în condițiile în care România exportă deja gaze pe sub Prut și asigură tranzitul altor gaze prin Dobrogea, tot pentru cetățenii moldoveni. Mai mult, OPCOM, operatorul bursei de energie din România, a fost invitat de Guvernul de la Chișinău, să preia bursa locală. Practic, Republica Moldova a intrat sub cupola energetică a României.

Programul de iarnă 2023-2024 publicat pe site-ul ministerului Energiei prevede că România va alimenta cu electricitate Republica Moldova, dacă situația o va impune, chiar prin repornirea unor termocentrale pe cărbune care acum sunt ieșite din funcțiune. Prin „impune”, Energia detaliază că acest lucru presupune o avarie majoră în rețeaua vecinilor datorată condițiilor meteo sau chiar un act, intenționat sau nu, de sistare a livărilor din Ucraina, unde este război, sau din Transnistria, unde este concentrată mare parte din producția de energie a Basarabiei, cu precădere centrala de la Cuciurgan. Transnistria, deși oficial parte a Republicii Moldova, în realitate este o regiune separatistă rusofonă, care ar putea, teoretic, să sisteze livrările către RM, din motive politice, scrie Economedia.

„În contextul energetic european actual este obligatorie mobilizarea tuturor resurselor energetice disponibile. (…) asigurarea din timp, la nivelul tuturor producătorilor de energie electrică, a cantităților de resurse energetice primare care să asigure alimentarea cu energie electrică a consumului, cât și a rezervelor necesare acoperirii dezechilibrelor generate de subcontractarea pe piețele de energie electrică, de ieșirile accidentale din funcțiune ale grupurilor energetice, disfuncționalitățile generate de condițiile meteorologice deosebite, creșteri ale consumului peste valorile estimate etc., respectiv pentru alimentarea cu energie electrică a Republicii Moldova, dacă situația energetică din zonă o va impune”, se arată în document.

România are o capacitate de racordare de 200 MW cu Republica Moldova, în cinci puncte transfrontaliere, după cum se vede în diagrama Transelectrica. Liniile sunt bidirecționale, permit atât export cât și import de electricitate.

România are o capacitate de producție energie de circa 10.000 de MW, dar o bună parte din aceasta vine de la termocentrale pe cărbune, unele oprite acum. În sezonul cald, țara noastră poate să-și asigure consumul intern, ba chiar să și exporte, pe fondul capacităților mari din eolian și fotovoltaic, care sunt preluate cu prioritate în sistem, și pe fondul unui consum istoric redus cauzat de oprirea industriei energofage. Generarea de energie în termocentrale este de circa 2.000 de MW (1.000 în cărbune, 1.000 în gaz), la o producție totală de 6-7.000 de MW. Iarna, consumul crește, dar nu semnificativ, cu excepția unor temperaturi foarte scăzute, pe perioade îndelungate de timp. În acest caz, este nevoie de aport semnificativ de la cărbune, pentru că aceste grupuri sunt cu pornire imediată. Exact aceleași grupuri ar trebui să intre în funcțiune imediată pentru a alimenta sistemul din Republica Moldova, pentru că eolianul și fotovoltaicul au oscilații mari de producție.

Republica Moldova are un consum anual de electricitate de circa 3,8 GWh și un consum de gaze de circa 1,1 miliarde de metri cubi. Spre comparație, Româniare un consum anuale de electricitate de circa 50 GWh și un consum de gaze de circa 10,5 miliarde metri cubi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău