România va acorda sprijin Republicii Moldova în misiunile și operațiile internaționale de menținere a păcii
-
27 Iunie 2024 14:03
România va acorda suport Republicii Moldova pentru participarea la operații și misiuni internaționale de menținere a păcii. Parlamentul a ratificat amendamentul la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar. Deputații din blocul Socialiștilor și Comuniștilor care au propus excluderea proiectului de pe ordinea de zi, criticând colaborarea în misiuni multinaționale, transmite Radio Chișinău.
România și Republica Moldova se vor sprijini reciproc în contextul pregătirii și participării la misiuni și operații de menținere a păcii în cadrul coalițiilor multinaționale sub egida ONU, OSCE, NATO sau UE.
Suportul va prevedea inclusiv sprijin logistic, de transport, servicii de telefonie și internet, financiar, medical și evacuare în situații de urgență, potrivit unui amendament la un Acord semnat între Chișinău și București în 2012. Documentul a fost prezentat de ministrul Apărării Anatolie Nosatîi. El a răspuns deputaților comuniști și socialiști că astfel de colaborări au loc începând din 1992, în conformitate cu legislația Republicii Moldova.
„În scopul valorificării pe deplin a acelor asumări politice, începute, apropo, din 1992, odată cu aderarea la ONU,1994 odată cu semnarea Acordului de Parteneriat Pentru Pace cu NATO, ulterior semnarea Acordului de cooperare cu Uniunea Europeană, noi ne asumăm niște responsabilități de participarea la consolidarea păcii și securității mondiale. Armata Națională își desfășoară permanent capacitățile pentru apărarea statului, pentru participarea la misiuni de rezolvare a crizelor pe teritoriul național, dar și în misiuni de menținere a păcii”, a subliniat Anatolie Nosatîi.
Ex-președintele Republicii Moldova, deputatul comunist Vladimir Voronin, a sugerat că acest amendament ar încălca principiul neutralității, enunțând una din narațiunile propagandistice ale Kremlinului precum că NATO ar fi provocat războiul din Ucraina, nu Rusia, care a atacat nejustificat statul vecin.
„Pentru că totul începe nu știu cum pe neobservate, după care se transformă în ceva ce nu putem stinge, precum ceea ce se întâmplă în Ucraina. Iată la ce mă refer eu. De aceea participați, veniți cu rezultate, ca până acum, dar nu vă lipiți de acest NATO și aceste lucruri…”, a spus Vladimir Voronin.
În replică, președintele Parlamentului Igor Grosu a precizat că Republica Moldova a colaborat cu NATO și în mandatul de șef al statului al lui Vladimir Voronin. Totodată, el a arătat că războiul din Ucraina poate fi oprit de Rusia, care a atacat țara vecină:
„Ca să se termine, domnule ex-președinte, războiul în Ucraina, vă rog, dați un telefon la prietenul dumneavoastră criminal de război Putin și spuneți-i să își ia armata criminală din Ucraina”, i-a spus Igor Grosu deputatului Vladimir Voronin.
Într-o luare de cuvânt, deputatul PAS Mihail Druță a făcut apel la onestitate și competență în dezbaterea unor chestiuni sensibile, fără politizarea și ideologizarea lor.
„Parlamentul nostru ar fi cu mult mai productiv dacă în cadrul dezbaterilor chestiunilor de pe ordine de zi, îndeosebi ale unora sensibile, am da dovadă de competență și seriozitate și am evita politizarea și ideologizarea. Una din aceste probleme este statutul de neutralitate și colaborarea cu organismele internaționale”, a punctat Mihail Druță.
Cel de-al doilea Protocol de amendare a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar are drept scop facilitarea acordării reciproce a suportului logistic la operații și misiuni internaționale de menținere a păcii. În prezent circa 100 de militari din Rep. Moldova își desfășoară activitatea în misiuni de menținerea a păcii internaționale din Kosova, Liban și Africa, potrivit ministerului Apărării.