România va acorda R.Moldova ajutor umanitar de urgență cu titlu gratuit pentru a asigura buna funcționare a sistemului energetic: circa 130.000 de litri de motorină, 113.000 litri de benzină și alte 5 milioane de litri de păcură

  • 25 Mai 18:24
România va acorda R.Moldova ajutor umanitar de urgență cu titlu gratuit pentru a asigura buna funcționare a sistemului energetic: circa 130.000 de litri de motorină, 113.000 litri de benzină și alte 5 milioane de litri de păcură

Guvernul de la București a aprobat, miercuri, trei hotărâri privind acordarea de ajutoare umanitare de urgență în sprijinul Republicii Moldova, al Ucrainei, dar și al refugiaților ucraineni aflați în România, a informat purtătorul de cuvânt al Executivului român, Dan Cărbunaru.

"Pentru Republica Moldova, România va acorda ajutor umanitar de urgență cu titlu gratuit pentru a asigura buna funcționare a sistemului energetic. În acest sens, a fost aprobată prin hotărâre de guvern scoaterea din Rezerva de Stat a circa 130.000 de litri de motorină, 113.000 litri de benzină și alte 5 milioane de litri de păcură, în valoare de aproximativ 19 milioane de lei. Este un ajutor care va consolida, va crește securitatea energetică a Republicii Moldova și este răspunsul concret pe care România îl dă solicitării adresate prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în România", a declarat Cărbunaru, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria, transmite Agerpres.

Potrivit acestuia, în Ucraina se vor trimite produse alimentare, paturi, saltele, pături, perne, carburant din stocurile constituite ca rezerve de stat în valoare de aproape 10 milioane de lei fără TVA, pentru a veni în sprijinul populației puternic afectate de agresiunea militară rusă.

Pentru persoanele refugiate care se află pe teritoriul României în urma războiului din Ucraina, Guvernul României a aprobat scoaterea din rezervele de stat a unor produse și acordarea în regim de ajutor umanitar de urgență, cu titlu gratuit, Instituției Prefectului din județele Botoșani, Suceava, Vaslui.

"Sunt trei dintre cele mai încercate județe din perspectiva gestionării situației umanitare. (...) Și în acest caz vorbim de paturi, saltele, perne, saci de dormit și, în plus, elemente modulare, construcții ușoare, care pot să permită autorităților locale să amenajeze spații care să îi găzduiască pe refugiații ucraineni", a precizat Cărbunaru. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:1,54 m/s
Tue
28
Wed
28
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău