România - un aliat puternic. Mesajele transmise de NATO și de ambasadori al altor țări aliate

  • 01 Decembrie 2020 18:52
România - un aliat puternic. Mesajele transmise de NATO și de ambasadori al altor țări aliate

Alianța Nord-Atlantică a postat marți pe pagina sa de Facebook un mesaj dedicat României cu ocazia aniversării Zilei Naționale, transmite Agerpres.

''Sărbătorim aliatul nostru #România, astăzi - #NoiSuntemNATO'', scrie Organizația Tratatului Nord Atlantic.

''România contribuie la menținerea puternică a NATO, demonstrând că suntem mai puternici împreună. Este bine să ai prieteni! La Mulți Ani, România! - scrie președintele Comitetului Militar NATO, mareșal-șef de aviație Sir Stuart Peach, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Delegației Permanente a României la NATO.


''Întâi decembrie este un simbol al unității și solidarității. La fel ca NATO. (...) De la aderarea la Alianța noastră cu 16 ani în urmă, România a fost un Aliat puternic și angajat. (...) România găzduiește, de asemenea, un sit pentru apărarea NATO împotriva rachetelor balistice și contribuie la securitatea în Marea Neagră, regiunea dumneavoastră. România este, de asemenea, printre națiunile care îndeplinesc în prezent NATO Defence Pledge (angajamentul privind creșterea cheltuielilor pentru apărare). Și aveți planuri de a vă moderniza forțele armate în următorul deceniu pentru a vă asigura că rămâneți capabili și pregătiți'', scrie responsabilul militar aliat.

De asemenea, reprezentanții permanenți ai Canadei, Danemarcei, Franței, Italiei, Norvegiei, Poloniei, Spaniei și Statelor Unite evidențiază rolul de ''aliat model'' al României, cu ocazia Zilei Naționale, în mesaje video postate pe pagina de Facebook a Delegației Permanente a României la NATO.

Ambasadorul David Angell, reprezentantul permanent al Canadei la NATO

''Canada și România sunt aliați apropiați și ambele susțin puternic NATO. Canada este mândră de a contribui la securitatea României prin desfășurarea - pentru a cincea oară - a unui grup operativ aerian format din șase avioane de luptă CF-18 pentru a participa la poliția aeriană a NATO".

Ambasadorul Liselotte Plesner, reprezentanta permanentă a Danemarcei la NATO

 


''România este un aliat model - contribuiți la securitatea aliaților și la apărarea colectivă. România a contribuit la creșterea gradului de conștientizare a aliaților cu privire la securitatea Mării Negre. Și sunteți acolo în misiunile NATO, cu bărbații și femeile voastre în uniformă - în Afganistan, în Kosovo și în Irak - și noi, Danemarca, suntem de asemenea acolo - lucrând cot la cot cu voi pentru principiile pe care a fost fondată această Alianță ( ...)".

Ambasadorul Muriel Domenach, reprezentanta permanentă a Franței la NATO

''Legăturile de prietenie dintre țările noastre sunt antice (...). Parteneri în UE și aliați în NATO, aducem împreună valorile democrației, libertății, respectării legii, pentru care poporul român a luptat și pe care îl sărbătorim astăzi".

Ambasadorul Francesco M. Talo, reprezentantul permanent al Italiei la NATO

"Relația specială dintre Italia și România este înrădăcinată într-o istorie milenară, în identitatea noastră comună latină. (...) Simt o mare admirație și un mare respect pentru rezistența istorică a marilor oameni ai României care și-au păstrat identitatea de-a lungul anilor - depășind perioadele extrem de dificile din istoria lor. (...) Este deosebit de plăcut pentru mine să sărbătorim astăzi Ziua Națională a României, ca parteneri în Alianță (). Din Afganistan în Kosovo, pe cerul țării voastre cu misiunile noastre de poliție aeriană, Italia este mândră să stea umăr la umăr cu aliații noștri români".

Ambasadorul Oystein Bo, reprezentantul permanent al Norvegiei la NATO

''Deși România și Norvegia nu sunt apropiate din punct de vedere geografic, împărtășim multe dintre aceleași provocări de securitate, fie că le întâmpinăm în regiunea Mării Negre sau în Norvegia. În vremurile solicitante prin care trecem cu toții acum, prietenia și cooperarea noastră, precum și solidaritatea noastră comună aliată, sunt mai importante ca oricând".

Ambasadorul Tomasz Szatkowski, reprezentantul permanent al Poloniei la NATO

''Polonia și România cooperează foarte strâns în cadrul NATO și nu numai. Împărtășim interese și valori comune în politica de securitate și externă, ceea ce se reflectă în cooperarea noastră pentru a consolida poziția de descurajare și apărare a Alianței, în special pe flancul său estic, inclusiv în regiunile Balticii și Mării Negre. Trupele poloneze și române lucrează umăr la umăr în cadrul Grupului de luptă pentru prezența avansată sporită a NATO din Polonia și pentru prezența înaintată adaptată a NATO în România".

Ambasadorul Miguel Fernandez-Palacios, reprezentantul permanent al Spaniei la NATO

''România și Spania sunt aliați, aici în NATO. Dar a fi Aliat nu înseamnă doar a fi prieteni. Este mult mai mult. Ne exprimă solidaritatea nu numai prin cuvinte, ci, la nevoie, și prin fapte. Acesta este motivul pentru care Spania contribuie la securitatea regiunii Mării Negre, prin participarea regulată a marinei spaniole la Forțele Navale Permanente ale NATO, consolidând mesajul de apărare și descurajare al Alianței în regiune. Și acesta este și motivul pentru care noi, Spania, vom desfășura 6 Eurofighter din forțele noastre aeriene la baza aeriană Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța, în februarie viitoare, în cadrul Poliției Aeriene Consolidate a NATO''.

Ambasadorul Kay Bailey Hutchison, reprezentantul permanent al Statelor Unite ale Americii la NATO

Oamenii din România și din Statele Unite au o legătură lungă și strânsă. (...) De când România a aderat la NATO în 2004, ați fost un Aliat de încredere și am lucrat împreună la multe provocări globale comune. (..) Forțele noastre au slujit împreună curajos în Afganistan, Balcanii de Vest și Irak. (...) Știu că vom continua să ne extindem prietenia și să colaborăm îndeaproape pentru a promova prosperitatea reciprocă și o lume mai sigură".

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău