Cutremur în Turcia: Salvatori din România și Olanda se deplasează deja către zona afectată

  • 06 Februarie 2023 10:58
Cutremur în Turcia: Salvatori din România și Olanda se deplasează deja către zona afectată

Comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a anunțat luni într-un mesaj postat pe Twitter, că Bruxellesul a activat Mecanismul de Protecție Civilă al UE și că echipe de salvatori din România și Regatul Țărilor de Jos se deplasează deja către zona afectată de cutremurul cu magnitudine 7,8 care a avut loc luni dimineața în sud-estul Turciei și în alte țări vecine, îndeosebi Siria, și care s-a soldat până acum cu cel puțin 500 de morți și mii de răniți în cele două țări, transmite EFE.

Astfel, prin activarea Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU. Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, anunță executivul de la București.

Comisia Europeană coordonează trimiterea de echipe de salvare din statele membre care se alătură eforturilor autorităților locale în căutarea supraviețuitorilor acestui seism, adaugă sursa citată.

''Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgențe coordonează desfășurarea de echipe de salvare dinspre Europa'', a scris Lenarcic.

La rândul său, înaltul reprezentant pentru afaceri externe al UE, Josep Borrell, a transmis că blocul comunitar este ''pregătit să ajute'' țările afectate după un cutremur ''devastator'' care ''a luat viețile a sute de persoane și a rănit mult mai mulți''.

''Condoleanțele mele profunde numeroaselor familii care au pierdut vieți și le doresc însănătoșire rapidă celor răniți. UE este total solidară cu dumneavoastră'', a scris tot pe Twitter și președintele Consiliului European, Charles Michel.

Echipe de salvatori din România și Olanda; și Italia și-a oferit ajutorul

Guvernul României a decis, luni, trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR, personal specializat în intervenții de salvare-căutare din cadrul IGSU.

"Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută. Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin", se arată într-un comunicat al executivului român.

Guvernul olandez a anunțat luni trimiterea în Turcia unei echipe de salvare pentru zone urbane, care include agenți militari și de poliție, personal de prim ajutor și pompieri, potrivit EFE. Ministrul de externe olandez Wopke Hoekstra, s-a declarat ''tulburat de vestea cutremurului devastator din Turcia și Siria''.

Și Italia a propus luni Turciei ajutorul Protecției civile. Șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, ''informată de Departamentul Protecției Civile, urmărește îndeaproape situația, după seismul distrugător care a lovit Turcia, la granița cu Siria'', a informat biroul său într-un comunicat.

Șeful diplomației italiene, Antonio Tajani, a anunțat pe Twitter că a discutat la telefon cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu pentru ''a-i transmite sprijinul Italiei și a-i pune la dispoziție (personalul de) protecție civilă''.

Stoltenberg: Aliații NATO mobilizează sprijin

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat luni solidaritatea și și-a anunțat sprijinul pentru Turcia, țară membră a alianței nord-atlantice, transmite dpa.

''Deplina noastră solidaritate cu aliatul nostru Turcia după acest cutremur teribil'', a scris Stoltenberg pe Twitter.

''Aliații NATO mobilizează sprijin'', a mai scris secretarul general al NATO, adăugând că s-a aflat în legătură cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și cu ministrul de externe Mevlut Cavusoglu.

Cutremurul cu magnitudinea 7,8, conform Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), a lovit centrul Turciei și nord-vestul Siriei la ora locală 4:17 (1:17 GMT). Seismul a avut epicentrul în apropierea orașului turc Gaziantep, nu departe de granița cu Siria.

În urma cutremurului au fost înregistrați sute de morți și răniți în cele două țări, potrivit bilanțurilor provizorii.

Un alt seism, cu magnitudinea 6,7, a avut loc în aceeași regiune, aproximativ zece minute mai târziu, la ora 4:28 (1:28 GMT), la o adâncime de circa 9 kilometri, a indicat USGS. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău