România | Titanii muzicii lăutărești au murit în urma infectării cu COVID-19 la câteva zile distanță unul de altul

  • 03 Aprilie 2021 17:00
România | Titanii muzicii lăutărești au murit în urma infectării cu COVID-19 la câteva zile distanță unul de altul

Titani ai muzicii lăutărești din România, Cornelia Catanga, Nelu Ploieșteanu și Gabi Luncă au fost răpuși de coronavirus la doar câteva zile distanță unul de altul. Toți trei artiștii erau internați în spitale din București și sufereau de forme severe de COVID-19, transmite g4media.ro.

Potrivit sursei citate, prima care a murit a fost Cornelia Catanga (63 ani), în 26 martie, după mai multe zile în care a fost internată la Spitalul Universitar de Urgență București. Născută în 9 martie 1958, în Zeletin (județ Buzău), Cornelia Catanga este una dintre cele mai cunoscute interprete de muzică lăutărească a tuturor timpurilor din România. În interviurile sale, artista se lăuda cu familia sa și cu faptul că provenea dintr-un sat de lăutari romi. Catanga spunea despre mama sa că bătea tobele ”ca nimeni altcineva” și cânta la acordeon, iar despre bunica sa povestea că a cântat la vioară până la 80 de ani. Străbunicul Corneliei Catanga interpreta la țambal, iar artista a cochetat cu acordeonul încă de la 6 ani. Prima dată a cântat pe o scenă la doar 8 ani și de la 9 ani a început să meargă la evenimente singură, unde cânta pentru invitații la nunți sau botezuri.

I-a urmat Nelu Ploieșteanu (71 ani), în 1 aprilie. Acesta era internat în stare gravă, la Terapie Intensivă, la Spitalul Floreasca, de la jumătatea lunii martie, unde era intubat. Născut pe 16 decembrie 1950, pe numele real Ion Dumitrache, a început să cânte la vârsta de 18 ani în satul natal din Prahova, moment în care și-a luat și numele de scenă Nelu Ploieșteanu. În 1970, s-a mutat la București și a început să colaboreze cu Teatrul de revistă „Ion Vasilescu”, apoi cu mai multe localuri din oraș. Nouă ani mai târziu, a întreprins, cu ansamblul Mugurelul, primul său turneu în străinătate. După 1990, a lansat peste 15 albume. Cele mai importante colaborări muzicale ale lui au fost cu actorii Gheorghe Dinică și Ștefan Iordache.

În cele din urmă, Gabi Luncă (83 ani) a murit în noaptea de 2 aprilie, conform anunțului făcut de fiica sa, Rebeca Onoriu. Artista era infectată cu COVID-19 de două săptămâni și era internată la Spitalul din Ilfov. Artista s-a născut în 16 octombrie 1938, la Vărbilău, Prahova. A început să cânte în 1951 alături de tatăl ei, Dumitru Luncă, și doi ani mai târziu devine solista orchestrei de muzică populară a Clubului Muncitoresc din Băicoi. Alți 2 ani mai târziu începe colaborarea cu Ansamblul Folcloric al Clubului 1 Mai din Ploiești. Gabi Luncă devine cunoscută la doar 17 ani, când își definește stilul muzical: muzica orășenească lăutărească. La 19 ani înregistrează primul album cu doar 4 piese, dintre care primul hit se dovedește a fi „Dă-mi drumul nevastă-n casă”. În 1980, Gabi Luncă are primul concert în străinătate, în Israel, acesta fiind urmat și de altele, printre cele mai de succes înregistrându-se în Berlin și New York. În 1982, Gabi Luncă avea să cânte în casa de protocol a Guvernului din Comorova, la invitația personală a lui Nicolae Ceaușescu. În 1990, artista organizează, împreună cu soțul său Ion Onoriu, cel mai mare concert de muzică lăutărească urbană din România, pe stadionul Dinamo. Doi ani mai târziu se retrage complet de pe scena de muzică lăutărească și mai cântă doar melodii din repertoriul religios.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău