Ce spun sondajele de opinie înainte de alegerile din SUA?

  • 02 Noiembrie 2020 15:04
Ce spun sondajele de opinie înainte de alegerile din SUA?

Sondajele de opinie publicate în ultimele zile în Statele Unite continuă să indice că, pe ultima sută de metri înainte de Election Day, democratul Joe Biden are un avans de câteva procente la nivel național în fața rivalului său republican, președintele Donald Trump, în cursa pentru Casa Albă. În același timp, democrații par să fie foarte aproape de a recâștiga controlul Senatului de la Washington și să-și extindă majoritatea în Camera Reprezentanților. Analiști politici americani au explicat pentru G4Media.ro care ar putea fi rezultatul scrutinului de marți, când americanii își aleg președintele, toți cei 435 de reprezentanți în camera inferioară a legislativului și 35 din cei 100 de senatori.

Potrivit sursei citate, cea mai urmărită confruntare este, fără îndoială, cea pentru fotoliul de președinte. Dacă la începutul acestui an președintele Trump părea că va câștiga fără probleme al doilea mandat la Casa Albă, situația actuală este complet diferită, după ce pandemia de coronavirus și criza economică ce a însoțit-o au modificat dramatic scenariul electoral.

În acest moment, democratul Biden pare să aibă cele mai mari șanse de câștig, potrivit sondajelor. De luni de zile, fostul vicepreședinte american îl conduce constant pe Trump în anchetele de opinie, atât la nivel național, cât și în statele swing, cele care vor decide scrutinul. Cu doar o zi înainte de data oficială a scrutinului, anchetele sociologice îl mențin pe Biden pe prima poziție, deși diferența care îl separa de Trump s-a micșorat în ultima perioadă.

Astfel, agregatorul de sondaj RealClearPolitics indica duminică o diferența între cei doi candidați principali la Casa Albă de 7.2 puncte procentuale, cu 51.1% în favoarea lui Biden și 43.9% pentru Trump. Republicanul a câștigat aproape 2 puncte în ultima săptămână. Cea mai mică diferență – de doar 3 puncte – apărea în sondajul Rasmussen, în timp ce ancheta YouGov indica un decalaj uriaș, aproape insurmontabil, de 11 puncte în favoarea democratului.

În statele Michigan, Wisconsin, Florida, Arizona, Carolina de Nord și Pennsylvania, acolo unde comentatorii se așteaptă să se decidă scrutinul, avansul lui Biden era duminică seara de 3.7%, respectiv 49.2% față de doar 45.5% pentru președintele republican. RealClearPolitics arăta că democratul se afla în frunte în toate aceste state swing.

FiveThirtyEight estima duminică seara că Joe Biden are 90% șanse să câștige alegerile de marți, în timp ce democrații ar putea să termine scrutinul având 55 de mandate de senatori. De asemenea, FiveThirtyEight estimează că democrații sunt favoriți clar să câștige mai multe scaune în Camera Reprezentanților decât cele 232 pe care le au în acest moment, analiștii vorbind chiar de 254 de mandate pentru Partidul Democrat.

Modelul electoral al celor de la The Economist susține și el că este foarte probabil ca Joe Biden să îl învigă net pe Donald Trump în Colegiul Electoral, unde sunt necesare 270 de voturi din totalul de 538 de voturi electorale pentru a deveni președinte. Potrivit analizelor realizate, democratul are în prezent 96% șanse de a câștiga Colegiul Electoral (mai mult de 19 sanse din 20), în timp ce liderul de la Casa Albă este cotat cu doar o șansă din 20, respectiv 4%. The Economist estimează că Biden va avea între 253 și 415 de voturi electorale, iar Trump va câștiga între 123 și 285 de voturi.

Modelul The Economist indică o victorie probabilă a democraților în lupta pentru controlul Senatului – 83% șanse pentru democrați să domine camera superioară a Congresului, față de doar 17% șanse pentru republicani să rămână în control. În Camera Reprezentanților, democrații sunt creditați cu 99% șanse să își păstreze majoritatea, în timp ce reppublicani au 1% șanse să producă o surpriză. Jurnaliștii de la The Economist cred că democrații vor avea între 227 și 263 de mandate în viitoarea Cameră, în timp ce republicanii se vor mulțumi cu 172-208 de locuri.

Joe Biden este creditat cu șanse semnificative de câștig și de Princeton Election Consortium, care estimează că democratul va obține 354 de voturi electorale, cu 184 de voturi pentru Trump. În plus, democrații vor continua să domine Camera Reprezentanților și vor prelua controlul în Senat, unde Princeton Election Consortium prognozează că vor avea 53 de mandate, față de 47 de mandate pentru republicani.

Mai trebuie spus ca alegerile au stârnit un entuziasm nemaivăzut printre alegătorii din Statele Unite. Până duminică, peste 93 de milioane de americani votaseră deja. Dintre aceștia, 34 de milioane votaseră anticipat, în persoană, în timp ce 59 de milioane își trimiseseră buletinul de vot prin corespondență. Acest număr sugerează că scrutinul din acest an va înregistra o participare-record și nu este exclus să bifeze cel mai mare număr de votanți din ultimul secol.

Citiți continuarea pe g4media.ro

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău