România | Strat de zăpadă de 82 de centimetri la Vârful Omu

  • 08 Octombrie 2017 12:59
România | Strat de zăpadă de 82 de centimetri la Vârful Omu

Cel mai mare strat de zăpadă din țară, respectiv 82 de centimetri se înregistrează duminică la Vârful Omu, în Munții Bucegi, potrivit meteorologilor. Ninge în mai multe zone, iar drumarii au împrăștiat deja pe șosele 16 tone de material antiderapant. Vremea va continua să fie rece și se vor înregistra precipitații importante.

Compania Națională de Adminsitrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au anunțat că de sâmbătă, de la ora 17.00, până duminică la ora 08.00, drumarii au intervenit pe Transfăgărășan (DN 7C), pe Transalpina (DN 67C) și pe DN 1A (Cheia) cu cinci utilaje și au răspândit cinci tone de material antiderapant (sare). De asemenea, pe parcursul zilei de sâmbătă, în intervalul orar 12.00 - 17.00, angajații CNAIR SA au intervenit, în total, cu șase autoutilaje și au răspândit 11 tone de material antiderapant (sare), pe Transfăgărășan, Transalpina, DN 1A și pe DN 73.

Duminică, se circulă îngreunat pe Transfăgărășan, între Bâlea Lac și Bâlea Cascadă. Pe acest sector de drum, deși carosabilul este curățat, din cauza viscolului și a ceții vizibilitatea este redusă semnificativ.

Reprezentanții Centrului Meteorologic Regional ”Transilvania Sud” Sibiu au anunțat, duminică dimineață, că cel mai mare strat de zăpadă din țară, respectiv 82 de centimetri, se înregistrează la Vârful Omu, în Munții Bucegi. În zonă ninge în continuare și este ceață, iar umiditatea este de 95 la sută.Termometrele arătau, la ora 9.00, minus 6,4 grade Celsius, iar meteorologii anunță că va ninge în continuare.

De asemenea, strat de zăpadă este și în Covasna, la Vârful Lăcăuți. La ora 9.00, când s-au făcut ultimele măsurători, stratul de zăpadă avea 29 de centimetri.

La Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, stratul de zăpadă măsoară 24 de centimetri. Ninge în continuare, este ceață, iar mercurul termometrelor a coborât până la minus 3,9 grade Celsius.

În Munții Cindrel, la Păltiniș, cea mai înaltă stațiune montană din România, sunt doar petice de zăpadă și s-au înregistrat pe timpul zile temperaturi pozitive, de plus 1,2 grade Celsius.

Polițiștii îi sfătuiesc pe șoferi să adapteze viteza condițiilor meteo și să respecte semnalizările rutiere și restricțiile instituite temporar. De asemenea, se recomandă echiparea mașinilor pentru circulația în condiții de iarnă în cazul în care tranzitează zonele montane afectate de ninsori în această perioadă.

Duminică, sunt în vigoare, încă de sâmbătă dimineață, avertizări cod portocaliu și cod galben de ploi abundente, vânt puternic și ninsori.

În Munții Bucegi, unde a nins puternic și s-a depus un strat gros de zăpadă, salvamontiștii au intervenit sâmbătă pentru recuperarea unui turist în vârstă de 50 de ani după ce mai mulți turiști au anunțat că bărbatul era căzut, posibil în comă, pe traseul Jepii Mici. La momentul la care salvamontiștii din Bușteni au ajuns la bărbat, acesta era decedat, iar intervenția pentru coborârea de pe munte a trupului neînsuflețit a durat aproximativ nouă ore, operațiunea fiind dificilă din cauza viscolului. Potrivit reprezentanților Serviciului Județean de Ambulanță Prahova, cel mai probabil bărbatul a intrat în hipotermie.

 

 

Tot sâmbătă, un bărbat de 70 de ani care participa la un concurs de anduranță pe Muntele Roșu, în zona stațiunii Cheia, a fost dat dispărut în condițiile în care nu a revenit la cabană după încheierea comptetiției. Bărbatul a fost recuperat după o acțiune de căutare care a durat peste patru ore, el fiind găsit în zona unei vâlcele, în apropierea unei fabrici de îmbuteliere a apei din comuna Măneciu. Intervenția pentru recuperarea bărbatului, găsit în stare bună, a fost, de asemenea, dificilă din cauza viscolului.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că toate direcțiile sale regionale de drumuri și poduri au mobilizat personalul pentru a interveni în caz de nevoie,

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău