România | Starea de alertă se prelungește astăzi pentru încă o lună. Ce măsuri rămân în vigoare

  • 16 August 2020 10:17
România | Starea de alertă se prelungește astăzi pentru încă o lună. Ce măsuri rămân în vigoare

Starea de alertă pe teritoriul României este prelungită de duminică pentru încă 30 de zile, scrie hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, Guvernul a decis în ședința de vineri prelungirea stării de alertă cu 30 de zile începând din data de 16 august, având în vedere pandemia de coronavirus. Purtatul măștii rămâne obligatoriu în spațiile închise sau deschise aglomerate, iar orarul limitat al teraselor nu se schimbă.

Ce presupune starea de alertă:
  • Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului județean/ al municipiului București pentru situații de urgență. Spațiile și intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii
  • Se poate institui izolarea și carantina persoanelor în condițiile articolelor 7, 8 și 11 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.
  • Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/ sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătății și al ministrului Afacerilor Interne, emis în temeiul articolului 45 și al articolului 71 alineat (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările ulterioare.
  • Se poate institui carantina zonală în condițiile articolului 7 și 12 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.
  • Rămâne suspendată activitatea din spațiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interiorul clădirilor.
  • Accesul pe plaja neamenajată se face în mod liber, cu respectarea regulilor de distanțare fizică, utilizarea plajei urmând a se face cu menținerea unei distanțe de cel puțin 2 metri între persoane în orice moment, cu excepția membrilor aceleiași familii.
  • Operatorii economici care desfășoară activitatea în spații în aer liber, cum sunt terasele, cluburile, barurile și altele asemenea, au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Potrivit celei mai recente hotărâri a CNSU (Hotărârea 40), adoptată joi, "programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfășoară activități în spații special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/ sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, de la nivelul județelor Argeș, Brașov, Constanța, Dâmbovița, Ilfov, Prahova, Galați și București, nu poate începe înainte de ora 6,00 și nu poate depăși ora 24,00, ultima comandă putând fi preluată cel târziu la ora 23,00.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău