România | Starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile

  • 16 Iulie 2020 09:43
România | Starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile

Guvernul României a adoptat, în ședința extraordinară de miercuri seară, Hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Potrivit DIGI24.ro, starea de alertă a mai fost prelungită o dată, la 16 iunie, cu 30 de zile.

România a intrat în stare de alertă în data de 15 mai, după ce în precedentele două luni fusese în vigoare starea de urgență

La câteva zile după ce în luna mai a fost decretată starea de alertă, Parlamentul a intervenit și a modificat Hotărârea de Guvern, numai că judecătorii CCR au stabilit că este neconstituțional ca Parlamentul să încuviințeze hotărârea guvernului privind starea de alertă. 

În consecință, Guvernul a adoptat miercuri seara o nouă hotărâre de guvern pentru prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile. Anunțul că starea de alertă va fi prelungită fusese făcut de președintele Klaus Iohannis, după o ședință cu membrii Guvernului.

Unde e obligatorie purtarea măștii

„Am adoptat în ședința de guvern o hotărâre cu prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, iar această decizie este necesară pentru că avem o creștere a numărului de infectări și o creștere a numărului de decese. Această prelungire a stării de alertă nu vine nici cu restricții noi, dar, din nefericire, nici cu măsuri noi de relaxare așa cum ne-am fi dorit pe domeniile care au rămas încă afectate”, a declarat, miercuri seara, vicepremierul Raluca Turcan.

Astfel, se menține, de pildă, măsura obligativității purtării măștilor în spațiile publice închise, în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

De asemenea, sunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise.

Restaurantele rămân închise.

Ce se întâmplă cu carantina și izolarea

Anterior, la începutul ședinței de guvern, secretarul de stat în MAI Raed Arafat preciza că proiectul a derulat toată procedura legală, dar că față de textul inițial adoptat atunci când s-a adoptat prima dată starea de alertă a fost scos ceea ce se referă la izolare și carantinare.

Textul referitor la carantinare și izolare va fi reintrodus într-o ședință de guvern extraordinară, după ce legea privind izolarea și carantinarea ce urmează să fie votată de Parlament va intra în vigoare, a precizat premierul Ludovic Orban.

Senatul ar urma să adopte joi această lege.

„Până se aprobă legea, va trebui să scoatem din anexa 3 textul cu izolarea și carantinarea și îl introducem imediat după intrarea în vigoare a legii, o să facem o ședință de Guvern extraordinară. Că avem un anumit temei legal în legea 55 art. 5, numai că în decizia CCR există o referire la procedurile prin care se realizează deciziile de izolare și carantinare. Și să nu avem niciun fel de discuție pe tema asta. Prefer să așteptăm votarea legii, promulgarea de către președinte, publicarea în Monitorul Oficial, intrarea în vigoare a legii și, imediat, vom face o ședință de Guvern pentru a reintroduce în anexa 3 măsura izolării și carantinării”, a precizat premierul Ludovic Orban.

În privința călătoriilor și a regimului de intrare în țară detaliile sunt cuprinse în Anexa 3 a Hotărârii de Guvern.

 

Citiți integral documentul pe DIGI24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău