România sprijină Ucraina: Proiectile pentru artileria grea și sisteme antiaeriene

  • 17 Octombrie 2023 15:46
România sprijină Ucraina: Proiectile pentru artileria grea și sisteme antiaeriene

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat la finalul vizitei oficiale pe care a făcut-o la mijlocul acestei săptămâni în România că Ucraina a obținut acorduri importante, inclusiv în ceea ce privește susținerea militară pe care țara noastră va continua să o ofere Ucrainei, relatează Defenseromania.ro, citată de Radio Chișinău.

România e singurul stat aliat care a secretizat sprijinul militar pe care l-a oferit și îl oferă Ucrainei. Sprijinul însă umanitar pe care România îl acordă Ucrainei după invazia neprovocată generată de Federația Rusă pe 24 februarie 2022 e însă public, mai arată sursa citată.

De-a lungul timpului, atât ministrul de Externe Dmîtro Kuleba cât și președintele Volodimir Zelenski au mulțumit României inclusiv pentru ajutorul militar, fără să intre însă în detalii.

La finalul vizitei oficiale pe care a făcut-o în România, în avion, președintele Zelenski a făcut o scurtă declarație despre vizita efectuată în care a mulțumit din nou României, și a punctat latura militară. Fără să intre în detalii, Zelenski a numit sisteme de apărare antiaeriană și proiectile pentru obuziere.

„Nu vă pot dezvălui acum totul, dar obuze? Afirmativ. Consolidarea apărării aeriene? Afirmativ. Pregătim încă unele lucruri. Vor fi importante”, s-a rezumat să precizeze Zelenski.

Despre acest lucru președintele ucrainean a vorbit și în conferința de presă comună pe care a avut-o cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

„Am discutat despre solicitările noastre militare. Vor fi noutăți privind artileria și apărarea antiaeriană. România cunoaște cât de periculoase sunt dronele Shahed cu care Rusia atacă”, preciza președintele Zelenski, la mijlocul acestei săptămâni, în conferința comună cu președintele Iohannis.

România produce astfel de tipuri de proiectile prin compania națională Romarm. 

Totodată, tot anul trecut, pe rețelele de socializare a devenit viral un clip în care se poate sesiza cum obuzierele autopropulsate 2S1 Gvozdika ucrainene folosesc muniție românesc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău