România și-a încheiat participarea de aproape două decenii în Afganistan. Ultimul detașament militar a fost repatriat, raportând “misiune îndeplinită”

  • 27 Iunie 2021 10:55
România și-a încheiat participarea de aproape două decenii în Afganistan. Ultimul detașament militar a fost repatriat, raportând “misiune îndeplinită”

Ultimul detașament românesc din teatrul de operații Afganistan a fost repatriat sâmbătă noaptea, încheind o prezență de 19 ani a forțelor militare române în cadrul celor mai importante operațiuni militare din istoria Alianței Nord-Atlantice, informează Ministerul Apărării Naționale de la București, potrivt caleaeuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, ceremonia de repatriere a avut loc la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în prezența ministrului apărării naționale, Nicolae Ciucă, și a șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu.

Detașamentul este format din 140 militari din cadrul Batalionului de Protecție a Forței “Jderii”, Elementului Național de Sprijin (ENS), structuri de poliție militară și stat major, și revin în țară sub comanda generalului de brigadă Iulian Daniliuc, reprezentantul național al Armatei României în Afganistan.

Prin întoarcerea acestui drapel în țară, România poate să raporteze: misiune îndeplinită în Afganistan!“, a afirmat șefului Statului Major al Apărării, într-o scurtă alocuțiune, subliniind că Afganistanul a fost unul dintre cele mai dificile teatre de operații și aducând un omagiu celor care și-au sacrificat viața.

“A fost precizat timpul în care Armata Română și-a îndeplinit misiunile în Afganistan, 19 ani. Am început în ianuarie 2002 și încheiem în iunie 2021. Este o perioadă foarte relevantă pentru tot ceea ce a însemnat participarea și prezența și valoarea resursei umane a Armatei Române în acest ansamblu al misiunilor ISAF, Enduring Freedom și Resolute Support Mission. În toți acești an, am rotit 36 de contingente, am pierdut 27 de camarazi. Avem datoria să le păstrăm memoria vie. (…)  În continuare, trebuie să subliniem că Armata Română va continua să asigure tot sprijinul familiilor celor care și-au pierdut viața în Afganistan. De asemenea, vom continua să oferim sprijin celor 227 de răniți. Este, de asemenea, important să subliniem că efortul financiar pentru țara noastră a fost de aproximativ 3 miliarde de lei. Toate aceste chestiuni vin să probeze că începând cu acel an am înțeles foarte bine care este drumul nostru pentru a putea să ne integrăm în Alianța Nord-Atlantică și să demonstrăm că avem capacitatea să putem să ne transformăm și să ne modernizăm“, a spus și ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă.

Cea mai mare parte din cei aproximativ 600 de militari care au executat ultima rotație din Afganistan, în perioada februarie – iunie 2021, aparține Batalionului de Protecție a Forței “Jderii” comandat de locotenent-colonelul Vasile Mironescu, și au executat, alături de militarii din cadrul ENS și în cooperare cu forțele Coaliției internaționale, cu Forțele Naționale de Securitate și Apărare Afgane și cu liderii locali, misiuni specifice de protecția forței și de pregătire a activităților de redislocare în țară a detașamentelor de militari și a echipamentelor specifice misiunii.

Activitățile de repatriere au fost sincronizate cu aliații din NATO și cu partenerul strategic SUA, în cadrul operației “SAFE RETURN AFGHANISTAN 2021” a Comandamentului Forțelor Întrunite, structura din MApN care exercită comanda operațională a detașamentelor Armatei României participante la misiuni și operații în afara teritoriului statului român.

Ministerul Apărării Naționale a demarat, de la 1 mai, procesul de retragere a militarilor români din Afganistan, conform Declarației comune a Consiliului Nord-Atlantic adoptată la recenta reuniune extraordinară comună a miniștrilor de externe si miniștrilor apărării din statele membre ale NATO.

România a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002, atât la Operația Enduring Freedom cât și la ISAF, în spiritul solidarității față de partenerul strategic american și pentru consolidarea poziției naționale ca partener aliat.

Citiți și Retragerea NATO din Afganistan. Ministrul Nicolae Ciucă: Pentru MApN, misiunea se va încheia numai atunci când toți militarii români vor fi în siguranță acasă

În ianuarie 2001, primele efective de militari români – un pluton de poliție militară, o aeronavă C130 Hercules și ofițeri de legătură au fost dislocați în Afganistan, în cadrul operației ISAF, iar în luna iulie 2002, a fost dislocat în teatrul de operații Afganistan primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului național după cel de Al Doilea Război Mondial.

De altfel, în anii de carieră militară, ministrul Nicolae Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (sau Scorpionii Roșii) pe care l-a condus în Afganistan și apoi în Irak. Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Ciucă, a fost prima batalie la care soldații români au fost combatanți activi după cel de-al Doilea Război Mondial.

Din 2002 și până în prezent, un număr de peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotații de câte șase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă și control de nivel brigadă, cât și în cadrul unor structuri de forțe de nivel batalion, companie, pluton, echipe operaționale de consiliere și legătură (OMLT), detașamente din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunități CIMIC. La misiuni au luat parte și elemente de sprijin logistic din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit, structuri din cadrul Comandamentului Comunicațiilor și informaticii, structuri din cadrul Forțelor Navale Române, personal de stat major încadrat în comandamente NATO și multinaționale. Forțele Aeriene Române au asigurat în două misiuni diferite comanda Aeroportului Internațional din Kabul (KAIA).

Misiunile militarilor români în teatrul de operații din Afganistan au fost coordonate de Comandamentul Forțelor Întrunite din cadrul MApN.

În ultima perioadă, România a fost unul dintre cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocați, iar în ultimii șase ani participarea la RSM a constituit principala prioritate privind contribuția Armatei României la operații în afara teritoriului statului roman.

În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operații, 27 de militari români și-au pierdut viața în acțiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniți.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-1,15
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău