România și Ucraina vor negocia un protocol privind dreptul comunității românești de a învăța în limba maternă

  • 12 Ianuarie 2018 07:43
România și Ucraina vor negocia un protocol privind dreptul comunității românești de a învăța în limba maternă

Miniștrii de externe ai României și Ucrainei, Teodor Meleșcanu și Pavlo Klimkin, au convenit, joi, la Cernăuți, demararea unor negocieri în vederea încheierii unui protocol privind aplicarea noii Legi a Educației din Ucraina, care să garanteze dreptul membrilor comunității românești din această țară de a învăța în limba maternă.

Șeful diplomației române a anunțat, la finalul une întrevederi cu omologul său ucrainean, că România își va menține îngrijorarea față de Legea educației din Ucraina “până se va găsi o soluție realistă”, subliniind că actul normativ adoptat de Parlamentul de la Kiev “are un impact negativ asupra dreptului la educație în limba maternă pentru persoanele care aparțin minorității române”, informează Agerpres.

„România își menține evaluarea că articolul 7 al Legii educației, în formularea prezentă, are un impact negativ asupra dreptului la educație în limba maternă pentru persoanele aparținând minorității române și, în general, a celor a căror limbă maternă este limba română. Am discutat cu domnul ministru Klimkin pe marginea Opiniei Comisiei de la Veneția și am reamintit că, în discuțiile bilaterale de până acum, inclusiv cele la nivel înalt, partea ucraineană a promis că va prelua în legislația internă recomandările Comisiei de la Veneția. România este pregătită să împărtășească din experiența pe care o are în ceea ce privește învățământul în limba maternă, în paralel cu asigurarea cunoașterii limbii române. România este un exemplu în acest sens”, a precizat ministrul român al afacerilor externe, conform unui comunicat MAE remis CaleaEuropeana.ro.

“Am convenit împreună cu domnul Klimkin să deschidem și să închidem cât mai rapid negocierile pentru elaborarea unui document comun de colaborare, un protocol referitor la temele legate de aplicarea Legii Educației și mai ales de dezvoltarea ulterioare a legislației secundare”, a afirmat Meleșcanu.

Acesta a subliniat că România poate fi pentru Ucraina un model de respectare a drepturilor minorităților, în special a drepturilor de învățare în limba maternă.

“România este pregătită, totodată, să împărtășească din experiența pe care o are în ceea ce privește învățământul în limba maternă în paralel cu asigurarea cunoașterii limbii române, care este limbă oficială. Vreau să vă asigur că experiența noastră demonstrează că este posibil ca ambele obiective să fie atinse în același timp, prin măsuri echilibrate și realiste. Pe de o parte, cunoașterea limbii de stat, ca și educația în limba minorităților naționale”, a adăugat Meleșcanu.

La discuțiile dintre miniștrii de Externe au participat și miniștrii Educației din cele două țări, Liviu Pop și Lilia Grinevici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău