România și Ucraina au livrat gaze naturale R. Moldova, în contextul crizei energetice

  • 27 Octombrie 2021 15:49
România și Ucraina au livrat gaze naturale R. Moldova, în contextul crizei energetice

România și Ucraina au livrat gaze naturale R. Moldova, în contextul crizei energetice, potrivit unui comunicat al „Moldovatransgaz”.

„Ucraina a oferit un împrumut important de gaze naturale pentru echilibrarea sistemului nostru de transport gaze, iar Republica Moldova va putea utiliza resursele furnizate până pe 31 octombrie 2021. De asemenea, și România a oferit susținere Republicii Moldova, acordând un ajutor substanțial pentru a menține în funcțiune sistemului de transport gaze naturale din țara noastră. Acest împrumut va fi restituit atunci când țara noastră va avea cantitatea de gaze necesară pentru asigurarea funcționării rețelelor de transport cât și volume necesare pentru consumatori. Compania „Moldovatransgaz” SRL este profund recunoscătoare pentru implicarea, generozitatea și sprijinul acordat de către Ucraina și România”, precizează reprezentanții „Moldovatransgaz”.

Potrivit comunicatului, criza din sectorul energetic din Republica Moldova și insuficiența volumelor de gaze naturale necesare consumului intern, a pus în situație dificilă atât siguranța energetică, cât și funcționarea sistemului de transport al gazelor naturale. Pentru menținerea funcționalității sistemului de transport este necesară respectarea anumitor cerințe tehnice, iar diferența dintre import și consum a volumelor de gaze naturale afectează considerabil această funcționalitate.

Menționăm că pe 13 octombrie Comisia pentru Situații Excepționale a constatat situație de alertă pe piața gazelor naturale din Republica Moldova, iar ulterior pentru a avea posibilitatea de a lua măsuri rapide pentru aducerea gazelor naturale din alte surse decât cele de până acum, pe 22 octombrie a fost declarată stare de urgență în domeniul energetic. „Moldovatransgaz” SRL a fost desemnată responsabilă pentru gestionarea stării de alertă și depune toate eforturile pentru a asigura continuitatea transportării gazelor naturale și pentru a menține în funcțiune rețelele de transport pe care le gestionează.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău