România și Ucraina au început negocierile pentru un acord bilateral de securitate. România, a noua țară din lume care a inițiat astfel de tratative cu Kievul

  • 15 Ianuarie 14:18
România și Ucraina au început negocierile pentru un acord bilateral de securitate. România, a noua țară din lume care a inițiat astfel de tratative cu Kievul

Ucraina și România au început duminică, la Davos, în marja Forumului Economic Mondial, negocierile prin care România devine a noua țară care a inițiat tratative cu Kievul pentru un acord privind garanții de securitate, primele fiind statele membre G7 și Olanda.

În marja celei de-a patra reuniuni a consilierilor de securitate națională și a consilierilor politici ai șefilor de stat privind implementarea Formulei Păcii de la Davos, Elveția, partea ucraineană, cu participarea șefului de cabinet al președintelui Ucrainei, Andriy Yermak, a început discuțiile bilaterale cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, Iulian Fota, privind încheierea unui acord bilateral de securitate, informează Președinția Ucrainei într-un comunicat, potrivit Calea Europeană.

“În mod logic, acest demers reprezintă o continuare a acordurilor la care s-a ajuns în urma convorbirii telefonice dintre președintele Ucrainei și omologul său român, din 9 ianuarie 2024, și este un pas spre punerea în aplicare a declarației comune a celor doi lider, din 10 octombrie 2023”, a transmis Biroul Președintelui Ucrainei.

Negocierile au început în urma instrucțiunilor președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul Declarației comune a G7 de sprijin pentru Ucraina, mai arată sursa citată.

România a devenit cea de-a 9-a țară care a inițiat discuții bilaterale de securitate cu Ucraina și a reafirmat încă o dată sprijinul său nemijlocit pentru independența și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru parcursul său european și euro-atlantic.

“Potrivit lui Ihor Zhovkva, șeful adjunct al Biroului președintelui Ucrainei, este imposibil de imaginat garanții de securitate depline în Europa, în special în regiunea Mării Negre, fără România. Ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Mykola Tochytskyi, a exprimat recunoștința față de România și poporul român pentru asistența continuă acordată țării noastre”, mai indică sursa citată.

Părțile au discutat principalele elemente ale unui viitor acord bilateral de securitate și au convenit asupra modalităților de continuare a negocierilor.

Vineri, președintele ucrainean Zelenski și premierul britanic Rishi Sunak au semnat, la Kiev, un “acord de securitate fără precedent”, primul din seria garanțiilor de securitate G7 și care va rămâne în vigoare până când Ucraina va adera la NATO.

De altfel, președintele ucrainean a convenit, marți, cu omologul său român, Klaus Iohannis, demararea discuțiilor pentru garanții de securitate bilaterale pe baza Declarației G7 de la summitul NATO de la Vilnius.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău