România și Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii

  • 27 Ianuarie 2023 10:26
România și Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii

România și R. Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii, a anunțat ministrul Transporturilor României, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.

„Mai întâi, am propus întrunirea, în februarie, a Comisiei Mixte bilaterale pentru coordonarea tuturor activităților referitoare la proiectarea și construirea Podului peste Prut de la Ungheni. Am convenit asupra necesității de a identifica și alte proiecte transfrontaliere eligibile prin fonduri europene”, a scris Grindeanu pe pagina sa de Facebook, după întâlnirea cu vicepremierul Andrei Spînu.

„În domeniul rutier, ne-am dori ca Autostrada Unirii (A8) să fie continuată până la Chișinău (Republica Moldova) și Odesa (Ucraina)”, a mai scris Grindeanu.

Ministrul spune că a discutat și despre modernizarea și construirea mai multor poduri rutiere peste Prut. Astfel, ar urma să fie modernizate Podul de la Sculeni și Podul Oancea. Iar poduri noi ar urma să fie construite la Albița, Răducăneni, Bumbăta și Fălciu.

În domeniul infrastructurii feroviare, cele două părți au discutat despre extinderea liniei de cale ferată cu ecartament larg până la Stația Nicolina. Astfel, trenurile ar putea circula pe cale ferată cu ecartament larg pe relația Ungheni-Cristeși Jijia-Socola-Nicolina.

De asemenea, un punct de interes comun este și reabilitarea coridorului feroviar Iași (Aeroportul din Iași)-Ungheni-Chișinău (Aeroportul din Chișinău)-Odesa, prin finanțare obținută de la Banca Mondială.

„În contextul conflictului armat din Ucraina, am reamintit că, în septembrie 2022, au fost finalizate lucrările pentru repunerea în funcțiune a liniei de cale largă din frontiera cu R. Moldova (Giurgiulești) până la silozul de la dana portuară Galați. Linia cu ecartament larg permite încărcarea și descărcarea directă a vagoanelor ucrainene, fără transbordare, care circulă pe relația Galați (România)-Giurgiulești (R. Moldova)-Reni (Ucraina). În domeniul aerian am discutat despre posibilitatea creșterii numărului de frecvențe ale operatorilor aerieni români pe segmentul București-Chișinău-București, dar și despre diversificarea destinațiilor prin operarea unor noi curse de pe mai multe aeroporturi internaționale din România”, a mai scris Grindeanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău