România și Republica Moldova vor colabora în domeniul transplantului de organe

  • 30 August 2019 17:19
România și Republica Moldova vor colabora în domeniul transplantului de organe

Agențiile naționale de transplant din România și Republica Moldova au semnat, vineri, un acord de colaborare, în baza căruia se va putea face schimb de organe pentru pacienții aflați pe listele de așteptare, a anunțat Ministerul Sănătății.

"Pentru noi este foarte important să găsim organe pentru pacienții care au nevoie de un transplant. Mai avem un acord de colaborare și cu Ungaria. Implementarea acestui acord semnat astăzi necesită unii pași care trebuie pregătiți minuțios. România are o capacitate mai mare în ceea ce privește transplantul de organe. De aceea, pe viitor, sperăm ca unii pacienți din Republica Moldova să poată fi transplantați în România", a declarat ministrul Sănătății Sorina Pintea, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit Ministerului Sănătății, dacă anumite organe nu pot fi folosite în România din lipsă de receptori compatibili acestea vor putea ajunge în Republica Moldova și invers.

"În cazul unei urgențe medicale, cele două agenții vor încerca să găsească soluții pentru a identifica un organ compatibil pentru pacientul care are nevoie de transplant", se explică în comunicat.

Acordul de colaborare va presupune și un schimb de experiență între toți cei implicați în activitatea de transplant și pregătirea de personal.

În acest an, în România s-au înregistrat 51 de prelevări multiorgan de la donatori aflați în moarte cerebrală.

La nivel național au fost identificate 143 de declarări de moarte cerebrală, în 29 cazuri familia a refuzat donarea, iar în 61 de situații alte cauze medicale nu au permis prelevarea.

S-au efectuat 37 de transplanturi de ficat de la donatori decedați și șase intervenții de ficat de la donatori în viață, 87 de pacienți au beneficiat de transplant de rinichi, 37 de transplanturi renale fiind efectuate de la pacienți în viață.

De asemenea, s-au realizat patru transplanturi de cord și două de plămân și au fost raportate și exportate către Eurotransplant șapte grefe pulmonare (din care s-au folosit patru), trei grefe cardiace și una hepatică.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
2
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:3,6 m/s
Thu
2
Fri
6
Sat
6
Sun
4
Mon
3

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău